середа, 05 травня 2021 13:32

Зеленський міг би зробити значно більше. Заважають "любі друзі" - дипломат

Зеленський міг би зробити значно більше. Заважають "любі друзі" - дипломат
Зеленському просто треба відповідати за свої слова, каже дипломат. Фото: Getty Images

Влада могла б зробити значно більше в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції. Те, що заявляє президент Володимир Зеленський, не повною мірою підкріплюється діями. Про це Gazeta.ua сказав дипломат, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

"Заважають "любі друзі", які грають у свої ігри. А в підсумку програє імідж Зеленського як президента, який хоче щось змінити", - говорить ексміністр.

Дипломат назвав головні завдання, які мають стояти перед президентом у зовнішній політиці.

"Європейський напрям. Є Угода про асоціацію, яка передбачає, що маємо зробити. Є Річна національна програма співробітництва з НАТО. Де крім військових речей описані політичні. Чи все ми зробили? Ні.

Ми не маємо щоразу шукати собі щось нове, вигадувати. Усе вже давно написано. І є досвід Балтійських країн, Польщі, які цей етап уже давно пройшли.

Треба діяти відповідно до духу й букви того, що називається демократичним суспільством і демократичною політикою", - зауважив Володимир Огризко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держсекретар США летить в Україну

Польща, Естонія, Латвія і Литва є союзниками й партнерами України, каже дипломат про зустріч президентів країн.

"На таких зустрічах обговорюють здебільшого нагальні безпекові питання. Яке сьогодні найактуальніше питання? Це загроза Російської Федерації для всіх країн, а особливо центральної та східної Європи. Про це президенти й говорили.

Можна припустити, що йшлося про координацію дій. Думати, у який спосіб запобігти російській фізичній та ідеологічній війні. Активніше залучати Україну в євроатлантичні процеси. Бо це в загальному підсумку в інтересах центрально- і східноєвропейських країн", - каже дипломат.

Згадані країни активно апелюють до інших країн ЄС і НАТО, щоб якомога швидше надати Україні реальну перспективу членства.

Володимиру Зеленському треба просто відповідати за свої слова, говорить Володимир Огризко.

"Робити ті дії, які дивують союзників і через які вони розводять руками. Треба проводити політику, яка є суголосною з політикою тих спілок, куди ми так хочемо вступити".

3 травня Україна, Польща, Естонія, Латвія і Литва підписали декларацію. У документі йдеться про те, що країни віддані продовженню діалогу й співпраці.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський міг би зробити значно більше. Заважають "любі друзі" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі