середа, 23 вересня 2020 12:11

Зеленський каже, що предметно говорить із Путіним

Зеленський каже, що предметно говорить із Путіним
Російська агресія триває сьомий рік, нагадує Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський каже, що комунікація із президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним "обмежена, але предметна". Про це Зеленський сказав словацькому економічному виданню Hospodárske noviny.

"У нас є різні формати спілкування з президентом Путіним – це і "нормандський" чотиристоронній формат, і двосторонній формат: коли є така необхідність, ми говоримо напряму. Це допомагає знайти потрібні рішення, важливі не лише для України, але й для всієї Європи.

Наприклад, торік у грудні ми досягли домовленості про транзит російського газу через територію України. Це гарантує енергетичну стабільність для всієї нашої частини континенту. Розмовляв із Путіним і 26 липня – напередодні встановлення режиму припинення вогню на сході. І ми маємо найдовший режим "тиші". Комунікація з президентом Росії обмежена, але предметна. Як перфекціоніст я хотів би більшої ефективності від нашого діалогу", - цитує Зеленського сайт президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через 16 років після підписання договору про дружбу Росія вдерлася в Україну

"З Росією у нас складні відносини. Сьомий рік триває війна на Донбасі. Росія анексувала наш півострів Крим.

Війна на сході України забрала понад 14 тисяч життів, скалічила десятки тисяч доль, зруйнувала родини, забрала дім у мільйонів. Говорити про нормалізацію – це накладати штампи на складні процеси. У цьому випадку – процес переговорів щодо досягнення миру", - сказав Зеленський.

"Україна зацікавлена в мирі найбільше, бо війна – на нашій території. Але на шляху до миру має бути рух двох сторін, і ключові кроки має зробити Росія, яка контролює окуповані території України. Ми хотіли б бачити більше прагнення Москви пришвидшити досягнення миру.

Звісно, війна триває лише на 3% нашої території, однак нам все одно потрібна підтримка Заходу. Війна на Донбасі дестабілізує ситуацію на всьому континенті. Це втрати для економіки та людського капіталу", - сказав глава держави.

На Донбасі минулої доби, 22 вересня, по всій лінії розмежування порушень режиму припинення вогню зафіксовано не було.

Утім, зважаючи на підступність збройних формувань Російської Федерації, українські воїни перебувають напоготові до адекватного реагування.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський каже, що предметно говорить із Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі