четвер, 23 березня 2023 17:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський хоче поговорити з Сі Цзіньпіном – Подоляк

Зеленський хоче поговорити з Сі Цзіньпіном – Подоляк
Президента Володимир Зеленський може пояснити лідеру Китаю Сі Цзіньпіну природу війни. Фото: eastnews.ua

Після 24 лютого 2022 року спілкування президента Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна поставили на паузу.

Але після візиту Цзіньпіна до Росії виникла ідея проведення переговорів з Україною. Ініціатива діалогу належить Зеленському, сказав радник голови Офіса президента Михайло Подоляк "24 каналу".

Лише Україна зможе пояснити Китаю природу цієї війни і чому її не можна зупинити десь посередині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США зробили гучну заяву про візит Сі Цзіньпіна до РФ і тактику Путіна

Подоляк наголосив, що Україна не може підписувати жодних компромісних домовленостей на кшталт "Мінських угод".

"Бажано було б, щоб у Китаї це почули з перших вуст. Нам потрібна ця розмова, щоб пояснити, що Росія зацікавлена вже не стільки у виграші у війні, бо ресурсу для цього недостатньо, а в іншій стратегії затяжного конфлікту", – сказав він.

Росія хоче знизити інтенсивність війни, щоб вона затягнулася на півтора – два роки.

"Після цього Росія зробить певні роботи над помилками, апгрейд армії. Далі почне провокувати Європу – заплатить гроші, щоб там почалися масові політичні протести. Також спробує втрутитись у ті чи інші виборчі процеси, щоб сформувати більш хаотичну Європу. А потім продовжить експансію в Україну", – впевнений радник.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський хоче поговорити з Сі Цзіньпіном – Подоляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі