вівторок, 16 квітня 2019 09:05

"Зеленський - це маска, від якої невідомо чого чекати" - капелан

Автор: Сергій Старостенко
  Костянтин Холодов
Костянтин Холодов

"Ми не знаємо, хто такий Володимир Зеленський насправді. Ми бачимо лише маску, образ коміка, слуги народу, але самого Зеленського я ніколи не бачив. Реального Зеленського ми побачимо, коли будуть перші накази, перші кроки. Зараз ми бачимо актора, який грає в Зеленського, - переконаний капелан АТО Костянтин Холодов. - Неможливо передбачити, чого чекати від цієї людини. Вона іде в політику під маскою якогось персонажа. На президентських виборах у 2014 році був кандидат Дарт Вейдер? І за нього були голоси. Зараз люди так само обирають маску".

Після приходу будь-яких проукраїнських сил до влади ми завжди отримуємо через декілька років маятник в іншу сторону, і цей маятник завжди чогось набагато сильніший і агресивніший. Проукраїнські сили як правило в повній мірі не виконують того, що обіцяли йдучи до влади. Хоча іноді деякі обіцянки навіть перевиконують. Візьміть хоча б Томос і безвіз. Але велика частина суспільства на ці досягнення реагує так: "Это на хлеб не намажешь". Євросоюз на хліб не намастиш. Це люди холодильника і телевізора. Це ті люди, які не відчувають загальних людських цінностей: що означає свобода, історія, своя земля.

Усе йде до того, що ми можемо втратити свою землю, свою державу і свій дім. Нас знову хочуть загнати в якусь стайню.

Це протистояння є постійне. Час від часу воно загострюється, час від часу слабне, час від часу воно вилазить нам голодоморами, репресіями, масовими розстрілами. Але у нас є шанс зберегти свій дім – хай поганий, кривий, тече дах, але це мій дім! Мене з нього ніхто не виганяє.

Аргумент багатьох виборців: "хочемо нові обличчя".

Люди хочуть не нових облич, а нових масок. Облич нових в нас немає, у нас всі старі. Україна тісна. Ми всі один одного знаємо. І Зеленського знаємо, і Коломойського – всю цю компанію знаємо.

Я не люблю гри. Ніколи не був прихильником будь-яких арлекінських шоу. Це нещиро. Щиро можна говорити лише справжній гумор – як у Бернарда Шоу і Єжи Лєца. Він без масок. Але коли ми одягаємо маску, це не гумор, це кривляння.

Це не Порошенка втягнуто в цю гру, а всю країну. Пів-країни говорить про аналізи. Нас втягують в оці периферійні речі і акцентують увагу на те, що десь у когось вискочив прищик. У той час, коли біля Сумської області зосереджені ударні групи путінського танкового арсеналу

Зараз Володимир Зеленський втягує Порошенка в шоу, в гру. Порошенко погодився кров здавати на аналізи. Насправді це не Порошенка втягнуто в цю гру, а всю країну. Пів-країни говорить про аналізи. Країна повинна переживати про те, як зберегти себе. А які в кого аналізи волосся, сечі і крові – нікого не повинно цікавити. Нас втягують в оці периферійні речі і акцентують увагу на те, що десь у когось вискочив прищик. У той час, коли біля Сумської області зосереджені ударні групи путінського танкового арсеналу. Це гидка маніпуляція, на яку не можна погоджуватися в жодному разі. Це чистий гіпноз. Тут немає місця здоровому глузду.

Автор: Сергій Старостенко
 

Чи може ситуація настільки загостритися, що в разі перемоги Зеленського у другому турі виборів люди знову будуть палити шини?

Я переконаний в тому, що перемога Зеленського не гарантує миру. Більше того, його перемога гарантує війну – але не на кордоні, а всередині нашої держави. Тому що Володимир Зеленський – це та особа, яка протиставляє одних українців іншим. Це вже було. Ми проходили це у 1918 році, коли українці Скоропадського були протиставлені українцям Петлюри. Тоді з легкістю зайшли в Україну російські війська через Харків, і з того почалася анексія України. На сьогоднішній день я бачу повторення. Один з наших сучасних класиків сказав, що українці – це чемпіони з колективного суїциду.

Біда українців як постколоніальної нації у тому, що в неї коротка пам'ять. Це зумовлене психологічною причиною - забувати все погане. Українці натерпілися в колонії 300 років. Це табір, обнесений дротами і заборонами. Там завжди кояться погані речі.

Травматичні речі.

Травма осмислюється пізніше. А поки людина живе в колонії, вона не відчуває травми. Ми жили при Януковичу. Ми відчували себе в колонії? Ні, ми вважали, що ми незалежна країна зі своїм прапором і гербом. Але по суті це була колонія. Лише коли Янукович у Вільнюсі перекресливши всі конституційні норми і закони не підписав угоду про асоціацію з ЄС, ми почали розуміти, що ми в колонії. А потім почалися розстріли. І очі нам розкрилися повністю. Адже розстріли – в колонії норма.

Наша мета – позбутися колоніального минулого і колоніального теперішнього. Ми його позбуваємося ціною своєї крові. Інакше не буває. З колонії виходять тільки із втратами.

Володимир Зеленський обіцяє вчитися політиці, оскільки політичного досвіду він не має.

Як можна вчитися, якщо ти вже стоїш за кермом держави? Вчитися треба було раніше. Україна – це не місце щоб вчитися. Для того, щоб вчитися, є університети. Вчитися бути президентом в Україні яка ось-ось зустріне рішучий удар Москви – і що дальше?

Тут якась авантюра, і загадка, яку важко пояснити. Пам'ятаєте Кашпіровського в кінці 1980-х? Мені здається, що його практика була апробацією можливостей впливу на людей. Я не думаю, що він когось вилікував. Припускаю, що це було навчання якихось московських спецслужб, щоб перевірити можливості масового впливу на свідомість людей. А зараз цю можливість використовують. За таким самим принципом діяло на початку 1990-х "Біле братство" - випробовували можливість впливати на свідомість громадян завдяки релігійним чинникам.

Зараз в Україні вихована більшість, для якої головне повні холодильники і шоу в телевізорах. Хліб і видовища. Ці люди погано розуміють історію і загрози. Вони якраз і є тим електоратом, який хоче щось намастити на хліб. На такий електорат і орієнтується Зеленський

Зараз в Україні вихована більшість, для якої головне повні холодильники і шоу в телевізорах. Хліб і видовища. Це небезпечне шоу трансформується в реальне життя, змішується з ним, і може призвести до біди.

Автор: Сергій Старостенко
 

5 років тому Петро Порошенко переміг першому турі – отримав 54 відсотки голосів. Зараз цей показник зменшився втричі. Чого президент не врахував? Чому втратив масову підтримку народу?

Я особисто не голосував у 2014 році за Порошенка. Пройшовши Майдан, пропахнувши димом, надихавшись сльозогінним газом віддавати свій голос людині з колишнього уряду Азарова було якось неправильно. Зараз я віддаю йому свій голос, тому що я розумію загрози. І розумію, що він може зберегти Україну, бо він її, власне, і зберіг.

Я на нього особливо не сподівався. Але він зробив набагато більше, ніж я очікував. Поправді, я думав, що він заморозить усю ситуацію, але він зміцнив армію, провів декомунізацію, розвернув Україну до Європи. Нагадав всім про цінності.

Але у 2014 Порошенка обирали частково ті люди, які були розчаровані Януковичем. Тобто, крім свого електорату, за Порошенка проголосувала частина електорату Януковича, яка в ньому розчарувалася.

Багато людей голосували за Петра Олексійовича як за успішну людину, яка і їх може зробити успішними, збагатити. Так не сталося.

Частина людей, які віддали за нього голос у 2014 році і не голосують зараз, – це ті люди, які не прив'язані до боротьби. Вони прив'язані до вечірок, до смузі, до лайків, до комфорту. Це люди, які не вилазять з телевізора і соціальних мереж. Ці люди погано розуміють історію і загрози. Вони якраз і є тим електоратом, який хоче щось намастити на хліб. На такий електорат і орієнтується Зеленський.

Завдяки безвізу наші люди повиїжджали в Євросоюз, побачили: "О! Так там краще жити, а в Україні гірше! Влада нас обманює! " А що ти особисто зробив у себе вдома, як роблять в Європі? Ти прибрав коло себе багно і недопалки, якими засмічені наші дороги навколо? Ні. Але – "там краще". Хохляцтво – невиліковне

Парадокс виходить. Завдяки безвізу наші люди повиїжджали в Євросоюз, побачили: "О! Так там краще жити, а в Україні гірше! Влада нас обманює! Сволочі! Будемо голосувати за Зеленського!" А що ти особисто зробив у себе вдома, як роблять в Європі? Ти прибрав коло себе багно і недопалки, якими засмічені наші дороги навколо? Ні. Але – "там краще". Хохляцтво – невиліковне.

Феномен Зеленського – ніякий насправді не феномен. Він зумів конвертувати популярність медійного актора і кіношного героя у свою власну політичну популярність. Це відверте шахрайство. Ось і весь феномен.

Ми не знаємо, хто такий Зеленський насправді. Ми бачимо лише маску, образ коміка, слуги народу, але самого Зеленського я ніколи не бачив. Я бачив лише образ людини, яка подобається або не подобається. Ось у чім проблема. Люди не розібралися в поняттях.

Ми побачимо реального Зеленського, коли будуть перші накази, перші кроки. Зараз ми бачимо актора, який грає в Зеленського.

Неможливо передбачити, чого чекати від цієї людини. Вона іде в політику під маскою якогось персонажа. Пам'ятаєте, на президентських виборах у 2014 році був кандидат Дарт Вейдер? І за нього були голоси. Зараз люди так само обирають маску. Вибори – це завжди боротьба ідей, а не образів. А ми маємо комічні образи. Схоже, що світ вже ніколи не буде таким, як раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Зеленський стане президентом, Росія спробує напасти - експерт

Успіх Зеленського багато в чому завдячує серіалу "Слуга народу".

Це не його ідея. Це ідея російських спецслужб. Все, чого очікує Росія, є в цьому серіалі: роздроблена Україна, дурник президент, протистояння Сходу і Заходу, злі галичани – це все міф 95-го кварталу. Це все російський продукт. Але ми його їли, ми ним давилися, ми з нього реготали під час бойових дій.

Інтерв'ю з Костянтином Холодовим читайте в наступному номері журналу Країна.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський протягом двох останніх років 11 разів літав до Женеви. У той період там мешкав олігарх Ігор Коломойський.

Влітку 2018-го олігарх переїхав до Ізраїлю. Того ж року Зеленський двічі злітав до Тель-Авіва, повідомляють "Схеми".

Зеленського супроводжував юрист Коломойського Андрій Богдан. Зараз він є головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський - це маска, від якої невідомо чого чекати" - капелан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі