вівторок, 22 червня 2021 19:55

Завтра в РНБО говоритимуть про загрозливий штам коронавірусу

Завтра в РНБО говоритимуть про загрозливий штам коронавірусу
Є загроза, що хвиля "індійського" штаму коронавірусу дійде до України. Фото: pixabay.com

У середу відбудеться нарада в Раді національної безпеки і оборони.

Говоритимуть про можливе поширення в Україні штаму коронавірусу "Дельта". Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Завтра планується нарада в РНБО, на якій одне з питань стосується саме загрози появи в Україні індійського штаму. Українці втомились від карантинних обмежень, але ситуація дійсно загрозлива", - написав депутат у Facebook.

МОЗ починає готуватися до боротьби з дельта-штамом коронавірусу, повідомив Радуцький.

"ВООЗ зафіксувала випадки зараження індійським, "Дельта", штамом вже у 92 країнах світу.

Зокрема, попри вакцинацію більшості населення, погіршується епідеміологічна ситуація у Великій Британії. За підрахунками інфекціоністів, 96% усіх нових випадків коронавірусу – це саме індійський штам. Спалах хвороби призупинив плани щодо зняття карантинних обмежень у королівстві.

В сусідній Росії в середньому за добу помирає понад 500 людей – більшість смертей спричиняє саме "Дельта". Навіть офіційна влада визнає, що російська вакцина Sputnik V виявилась неефективною проти нової мутації. Це ще раз доводить, що наше рішення її не закупати було абсолютно правильним, ми б просто марно витратили кошти", - написав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як записатися на колективне щеплення вакциною Pfizer

Є ризик, що згодом хвиля дійде і до України, заявив нардеп.

"За даними Public Health England, дельта-штам у 1,6 раза агресивніший, ніж вже добре нам відомі, у 2,3 раза частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 раза частіше – до реанімації.

Для початку спалаху в регіоні достатньо невеликої кількості інфікованих - вірус настільки агресивний, що навіть одна хвора людина може спровокувати хвилю епідемії.

В Україні ще немає технічної можливості самостійно виявляти індійський штам. Нещодавно МОЗ направив до лондонської лабораторії 500 зразків з різних регіонів. Також ми очікуємо від ВООЗ нові тест-системи, здатні одразу визначати штам "Дельта", - повідомив Радуцький.

Нардеп заявив, що потрібно повернути обов'язкове ПЛР-тестування на кордоні, прискорити вакцинацію.

"Щеплення мають терміново зробити групи, які за родом діяльності стикаються з великою кількістю людей. Це стосується працівників транспортної галузі, громадського харчування, вчителів та інших. Як альтернатива щепленню - регулярне ПЛР-тестування, щоб не наражати на небезпеку інших", - заявив депутат.

"Дельта-штам вражає і людей, які вже перехворіли на коронавірус. Важливо налагодити централізований збір даних про всі випадки захворювання на Covid-19, визначивши більш та менш вразливі для вірусу групи населення. І вже з урахуванням цього планувати карантинні обмеження", - написав нардеп.

Минулого тижня Кабінет міністрів продовжив до 31 серпня карантинні заходи.

Міністерство охорони здоров'я почало підготовку до нового спалаху епідемії коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Завтра в РНБО говоритимуть про загрозливий штам коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі