понеділок, 28 травня 2007 15:18

Затулін про політичні домовленості Ющенка і Януковича

Домовленість між президентом і главою уряду України Віктором Ющенком та Віктором Януковичем про проведення позачергових парламентських виборів 30 вересня не свідчить про закінчення політичної кризи в країні, заявив член комітету Держдуми у справах країн СНД, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін.

"Безперечно, це не закінчення кризи в Україні, тому що домовленість дуже тендітна", - сказав Затулін. За його словами, з цієї домовленості не відома подальша доля Генпрокуратури та конституційного суду, і не зрозуміло, що буде з указами Ющенка про відставки трьох суддів КС і генпрокурора Святослава Піскуна.

На думку Затуліна, після чергового призначення дати позачергових парламентських виборів не відомо, чи буде розвиватися тема, пов"язана з перепідпорядкуванням внутрішніх військ. "Будь-яке питання з тих, котрі можуть бути продовженням подій, здатні підірвати домовленість або знову загострити напруження", - вважає скандально відомий російський парламентарій.

"Політична криза в Україні пов"язана з різними поглядами населення регіонів країни, зокрема, на питання про російську мову, про федеративність, про вступ у НАТО. Ці питання під час нинішнього протистояння не вирішувалися, і стосовно них не було яких-небудь компромісів. Але насправді вони безпосередньо є основною причиною цього протистояння в Україні", - сказав депутат.

"Президент і прем"єр України обрали поганий мир, який кращий за хорошу сварку. Але це не означає, що сторони відмовилися від своїх претензій, або що вони забули роль кожного з них у минулих подіях", - сказав Затулін.

На даний момент, на його думку, кожна зі сторін почуває себе у виграші. Партія регіонів не допустила силового сценарію, домоглася проведення виборів не влітку, а наприкінці вересня, а також того, що процедура виборів буде прийнята відповідно до конституції. У свою чергу Ющенко таки домігся проведення позачергових парламентських виборів.

Затулін, кажучи про дату позачергових парламентських виборів, нагадав, що на підготовку усіх виборчих процедур зазвичай дається 60 днів. "Але чи встигнуть сторони до 30 вересня, і що взагалі буде відбуватися в Україні в найближчі чотири місяці, залежить від того, що вирішить Верховна Рада у вівторок та в середу", - сказав він.

Президент України Віктор Ющенко та прем"єр-міністр Віктор Янукович в ніч на неділю домовилися про проведення позачергових виборів у Верховну Раду 30 вересня 2007 року, пише Радіо Свобода.

Зараз ви читаєте новину «Затулін про політичні домовленості Ющенка і Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі