неділя, 14 липня 2019 12:51

"Засіяти" округ буде дуже і дуже складно - нардеп про Виборчий кодекс

11 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Виборчий кодекс. Спікер Андрій Парубій 17 разів ставив на голосування правки, на які не вистачало голосів.

Про це Gazeta.ua говорить з позафракційним нардепом Віктором Чумаком, який голосував "За" документ.

Автор: Назар МАЗИЛЮК
  Причин не підписувати Виборчий кодекс президентом немає, каже Віктор Чумак.
Причин не підписувати Виборчий кодекс президентом немає, каже Віктор Чумак.

Чому з такими потугами ухвалювали кодекс?

Тому що він ускладнюватиме життя олігархам, монополістам у політиці. Нинішня виборча система цементує їх. Більшість людей у парламенті представляють монополістські клани. Вони противилися.

Не знаходилося щоразу 5-10 голосів, чому така позиція була у фракцій?

Представники олігархів є у кожній фракції. Наприклад, "БПП" – це олігарх Петро Порошенко. "Опоблок" – Ахметов і Фірташ. Десь є люди Коломойського, десь Пінчука. Нова система не дає їм отак просто заводити своїх людей у Верховну Раду, вона їм не вигідна.

За кодекс голосував і "Опоблок". Що це означає?

На сьогоднішній день у суспільстві є загальний запит на закон про вибори з відкритими списками. Вони розуміли, як і решта, що їхні прізвища буде опубліковано. Могли би втратити рейтинги, якби не голосували. Це дало певний результат.

Яка вірогідність, що закон підпише президент?

Не думаю, що він абсолютно не збирається підписувати, швидше – трохи допрацювати. Зеленський сам хотів відкриті списки. З іншого боку, точно не підпише до парламентських виборів. А після виборів можливо все, бо це вже не впливатиме на рейтинг.

Причин не підписувати немає. Для державної політики України цей документ важливий.

Наскільки це змінить наступну кампанію?

Всім партіям потрібно буде шукати людей, відомих на своїх округах. Які можуть заповнити регіональні списки. Які зможуть потягнути всю регіональну кампанію. Тут "парашутисти", якісь самовисуванці вже не проходять. Запустяться процеси здорової конкуренції всередині партії, особливо на місцях. Картинка повністю поміняється.

Партіям потрібно буде шукати людей, відомих на своїх округах

Завданням Виборчого кодексу було зменшити вплив олігархів на політику. Кодекс мінімізує цю проблему?

Він ускладнює вплив. Звичайно, можна купити першу десятку партії. Але це буде відразу видно. По-друге, країна йде у дуже хорошому тренді усунення олігархів з політичного життя. Сподіваюся, до наступних виборів взагалі забудемо, що олігархи можуть впливати на вибори.

Що завадить бажаючим купувати місце у списку?

Таких можливостей не буде. Навіть, якщо уявити, що хтось купуть перше місце у регіональному списку. Якщо його ніхто не знає і просто голосуватимуть за першу десятку, теоретично пройде. Але якщо будуть працювати інші кандидати у цьому ж списку, їх знатимуть люди, то виборець голосуватиме саме за таких, а не за перший номер у списку. Зрештою такий номер опиниться у кінці списку.

Чи залишається визначальною у формуванні списку позиція партійного лідера?

Так, регіональні списки формуватимуться із врахуванням думки партійного лідера. Але їх складатимуть на регіональних партконференціях. І лідеру буде важко впливати. "Закріплених" місць не буде. Пройдуть ті, кого знають люди, а не той, кого хоче бачити лідер партії.

У нас партії переважно лідерські - як це вплине на їхню роботу?

Поки що кодекс не усуває лідерські вади. Перша десятка загальнонаціонального списку залишається. Але партія має набрати голоси. І тут тягнутимуть все одно регіональні списки. І лідерам доведеться дуже серйозно напружуватися.

Лідерам доведеться дуже серйозно напружуватися

Чому не знизили 5-відсотковий бар'єр?

Великі партії з олігархічними групами не хочуть допускати маленькі до участі в управлінні країною. Якщо бар'єр знизити, то якраз з'являються можливості пройти неолігархічним, молодим, новим партіям.

Які зміни з документа лишилися неозвучені?

Не думаю, що є щось критичне. Остаточної версії ніхто не бачив. Треба буде подивитися на порядок проведення реклами, донесення політичної думки і позиції партії, чи є рівний доступ до інформації.

Що треба допрацювати?

Прохідний бар'єр. Треба робити 2%.

Загалом документ без мінусів. Там чудові норми, зокрема про обов'язковість дебатів, рекламу. Якщо це все лишилося, кодекс треба запускати в роботу.

Чи не почнуть кандидати "мочити" одне одного в межах партії?

Внутрішня конкуренція це завжди добре. Кандидати мають зрозуміти, що "мочити" не потрібно, інакше просто розвалять партію. Що потрібно бути нормальним оратором, спікером, людиною з розумом, яка вселяє довіру. У Європі це працює і все нормально. Там ніхто нікого не "мочить".

Наступні вибори будуть без мажоритарки. На скільки це вирішує проблему підкупу виборців?

Ризики зменшуються. "Засіяти" округ, який є областю, дуже і дуже складно. Тим більше, виборець голосуватиме не тільки за конкретну особу, а ще й за партію.

Засіяти" округ буде складно

Що має зробити ЦВК, щоб підготувати систему?

Проводити тематичні заняття. Розробити самим чи за допомогою громадських організацій просвітницьку кампанію. Щоб їздили по країні і розказували про нову систему, у чому її переваги і недоліки. Щоб усі, принаймні окружні виборчі комісії, працювали на професійній основі. Вибори проходять практично щороку. А дільничні комісії комплектувати з людей, які працюють у них постійно – вчителів, медиків, бюджетників. Які розуміють всі нюанси виборчого процесу. Це держава повинна частково оплачувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрогнозували явку

5 партій можуть пройти до Верховної Ради на позачергових виборах, ще 3 політсили мають шанс. Про це свідчать дані опитування, проведеного із 6 по 10 липня.

19 липня буде останнім днем, коли партії агітуватимуть. У суботу - день тиші, а в неділю - голосування на дільницях.

Зараз ви читаєте новину «"Засіяти" округ буде дуже і дуже складно - нардеп про Виборчий кодекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі