вівторок, 08 жовтня 2019 10:09

Замість профілакторію - котеджі топ-митникам: Насіров і Ко заселили "Конча-Заспу"
8

Колишні топ-керівники митниці заселилися до реабілітаційного центру "Конча-Заспа" Державної митної служби під Києвом, який будувався для оздоровлення та відпочинку рядових співробітників.

Про це повідомляють журналісти "Наші гроші з Денисом Бігусом"

 

2000-го Київська міська рада безкоштовно передала ДМС у постійне користування 15 га землі. Ділянка нині коштує майже 300 млн грн. Тут митникам дозволили звести базу відпочинку - реабілітаційний центр "Конча-Заспа". Він мав би приймати відвідувачів позмінно - на відпочинок, реабілітацію та профілактику.

 

За рік на огородженій території звели 28 будинків - 9 дерев'яних і 19 цегляних, підстанцію та свердловину. Загальна вартість робіт - понад 19 млн грн.

Але виявилося, що гроші витрачалися зовсім не для реабілітації звичайних працівників. Журналістам вдалося отримати список орендарів державних котеджів. І найкращі з них виявилися зайнятими колишніми митними "топами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири на Печерську та маєтки: показали "скромне" життя суддів у справі ПриватБанка

"Зараз ми розбираємося зі статусом цього майна. Формально - це щось, чим опікується профспілка, - пояснює Максим Нефьодов, який з липня цьогоріч очолив Державну митну службу. Роботу на новій посаді почав фактично з аудиту, зокрема, і майна. - Мене, насправді, щиро дивує така ситуація. Виявляється, що ці самі люди, будучи тут керівниками в цих стінах - самі собі давали в оренду за якісь смішні гроші землю та нерухомість у "Конча-Заспі".

 

Двоповерховий будинок із темного дерева, зі скляною терасою та окремим паркінгом за 4380 грн на місяць, за документами, орендує колишній головний інспектор Київської регіональної митниці Олег Суршко. Договір оренди підписано до 2033-го.

 

Схожий двоповерховий котедж із темного дерева та паркінгом, за документами, орендує теж до 2033-го і теж за скромні 4360 грн на місяць Геннадій Романенко. До 2014-го він був начальником Київської регіональної митниці. ЗМІ називають Романенка кумом "господаря митниці" часів Януковича Ігоря Калєтніка. 2015-го Романенко встиг побути радником голови ДФС Романа Насірова.

 

Два поверхи, камін, альтанка, викладена бруківка до входу. За документами будинок №13 у користуванні Ігоря Тимофєєва до 2026-го. Місячна вартість проживання тут - 4360 грн. Тимофєєв - голова тієї самої профспілки митників, яка формально опікується реабілітаційним центром "Конча-Заспа".

 

П'ятикімнатний двоповерховий дерев'яний котедж на 177 кв. м із меблями, сантехнікою та навіть постіллю та посудом 2016-го орендував колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. У його розпорядженні будинок до 2033-го, ціна - 6770 грн на місяць. При цьому, у останній декларації Насірова за 2018 рік є і дорога нерухомість, і авто бізнес-класу, і мільйонні рахунки.

Наприклад, коли 2017-го Національне антикорупційне бюро вручило Насірову підозру за перевищення повноважень і зловживання службовим становищем в інтересах колишнього нардепа Олександра Онищенка і суд оголосив заставу у 100 млн грн - у родини Насірових ці гроші знайшлись наступного дня.

 

Ще один екс-чиновник на тривалій реабілітації - Калєтнік. У минулому скандально відомий голова митниці та не менш одіозний віце-спікер Верховної ради, якому інкримінували протягування "диктаторських законів".

Договір оренди між профспілкою митників і Калєтніком підписаний 15 лютого 2011-го. Буквально одразу ж сторони погодили ще один важливий документ. Заявою на реконструкцію та ремонт орендованого будинку Калєтнік попросив буквально перебудувати будинок. Капітальний ремонт йому погодили.

Інвестування в орендоване у держави майно - класична схема виведення нерухомості у приватну власність, яку раніше вже використав, наприклад, колишній перший заступник генпрокурора Віктора Пшонки, а нині нардеп Ренат Кузьмін на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами.

 

За словами Нефьодова, першим пріоритетом є збереження цієї нерухомості.

"Друге завдання - це повернути у державну власність. Третє - продати чи здавати в оренду. Тому що я прихильник маленьких державних органів, так в усіх менша спокуса дозволити собі якісь хатинки", - каже новий очільник митниці.

Кримінальну справу проти Романа Насірова розглядатиме Антикорупційний суд.

НАБУ підозрює Насірова у зловживанні владою та службовим становищем. Це спричинило збитків на суму майже 2 млрд грн.

За даними слідства, на посаді керівника ДФС він ухвалював рішення в інтересах нардепа Олександра Онищенка. Щодо останнього розслідують провадження за підозрою в махінаціях із газом.

Зараз ви читаєте новину «Замість профілакторію - котеджі топ-митникам: Насіров і Ко заселили "Конча-Заспу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі