субота, 24 серпня 2013 20:03

Замість мітингів до Дня Незалежності у центрі Львова проводили рекламні акції
20

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львові вранці 24 серпня з нагоди відзначення 22 річниці Дня Незалежності України представники львівської міської та обласної ради поклали квіти аж до чотирьох пам'ятників: о 10 ранку В'ячеславу Чорноволу, потім – до пам'ятнику Михайлові Грушевському. Квітами вшанували і Т.Шевченка та С.Бандеру. За збігом, представники владних структур та військові принесли однакові кошики хризантем, штучно пофарбованих у жовто-блакитний колір.

Біля пам'ятника Шевченкові у Львові зранку зібралося усього кілька десятків львів'ян, кілька екскурсійних груп та наряд міліції. Оркестр Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконав Державний Гімн України.

"1989 року тут ще пам'ятника Тарасові Шевченку не було. Ми із товаришами встановили пам'ятний знак на цьому місці. А потім через деякий час і з'явився цей пам'ятник Шевченкові. Якщо подивитися під певним кутом, то він у руці наче тримає хрест верхівки костьолу, що позаду нього. Що я очікую далі від України? Аби були всі живі і здорові. Я був на стількох революціях, що вам не передати. Якби треба було – пішов би ще. Але якби Бог покликав хіба за Україну, а не якась партія. Як казав Іван Якович Франко: "Чим більше я бачу партій, тим більше я бачу жидівських морд". Отак і зараз", - каже львів'янин, громадський діяч Петро Франко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ризикує втратити важливі ринки збуту металу

Опівдні до пам'ятника Шевченкові почали сходитися молоді люди із білими кульками в руках. До них підійшли і старші львів'яни у вишиванках. За командою молодь у вишиваних сорочках та намальованими жовто-блакитними прапорами на обличчі почала аплодувати.

"То за Юльку плескають. Бачиш – білі кульки? Молодці, давайте молодим поможемо", - говорять у гурті старших учасників акції.

За три хвилини хлопці і дівчата занесли півметрові сині літери та виклали перед пам'ятником слово "VOLVO" - марку автомобіля.

"Тьху ти. І тут реклама. Я півдня чекаю мітингу, а всю площу якимись рекламами завалили. Я вже боюсь якісь прапори безкоштовно брати, бо й там якісь реклами можуть бути", - каже старший чоловік у чорній вишиванці.

Культурна програма святкування Дня Незалежності у Львові зосереджена у віддаленому мікрорайоні Левандівка. Його вперше задіяли у акціях та імпрезах.

"День Незалежності цього року буде не тільки на околицях історичного центру міста, до чого ми вже всі звикли, а ще і в районі Левандівка. Цей район дуже цікавий, культурно багатий та історичний. Перший проект – це соціальні екскурсії Левандівкою, які будуть ділитись на пішу екскурсію та велоекскурсію. Програма буде для людей різного віку, майстер-класи, циркові покази, виступи дитячих колективів, великий концерт, який закінчиться хедлайнерами з Білорусії, Польщі та Львова", - каже Ірина Магдиш, менеджер культурних проектів управління культури львівської міської ради.

Цьогоріч на вулицях Львова було значно менше перехожих у вишиванках через похмуру погоду.

О 17:00 біля пам'ятника Шевченкові відбулася панахида та виступ хору "Дударик". На проспекті Свободи зібралося кілька сотень осіб. Жодних гасел, плакатів чи виступів від представників різних політичних партій не було.

Зараз ви читаєте новину «Замість мітингів до Дня Незалежності у центрі Львова проводили рекламні акції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі