неділя, 25 листопада 2012 21:32

Замість електронних браслетів МВС закупляє тільки водомети - Москаль про домашній арешт

Замість електронних браслетів МВС закупляє тільки водомети - Москаль про домашній арешт
Геннадій Москаль. Фото: korrespondent.net

Україна не готова до введення домашнього арешту, бо замість електронних браслетів закупляє тільки водомети.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат Геннадій Москаль, коментуючи введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу.

Говорячи про норму, яка прописана у новому КПК, щодо домашнього арешту, політик підкреслив, що наразі в Україні немає спроможності її реалізовувати у повній мірі.

"Як цей домашній арешт може бути зараз проконтрольований, якщо держава до цього не готова? Людина під домашнім арештом буде ходити і далі робити серію злочинів. Що сьогодні може міліція протиставити домашньому арешту? Перевірку? Ну так у них сил не вистачить. Людина перевірили, він тут же вийшов через вікно, пішов когось пограбував і назад повернувся". - обурився нардеп.

Він підкреслив, що на реалізацією цієї норми гроші з бюджету так і не виділено.

"Що, хіба сьогодні закладені гроші на купівлю електронних браслетів? Хто це буде контролювати? Якщо ми взяли американський зразок про електронні браслети, то де вони закуплені? Поки МВС купляє тільки водомети, кулемети, бронетранспортери, бронежилети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК несе як позитивні, так і негативні зміни - правозахисник

Та й яка служба? Треба створити спеціальну службу, внести зміни до закону про міліцію. На кого ми покладаємо обов'язок контролювати засуджених?", - наголосив Москаль.

Нардеп пояснив: "Цей браслет має давати сигнали на комп'ютер, його не можна зняти і правоохоронці можуть бачити, чи він знаходиться вдома. Якщо він хоче кудись піти, то електронної поштою посилає службі запит на дозвіл сходити, наприклад, в супермаркет, звідки приходить відповідь, що дозволено з 13 до 14, і по електронному браслету відслідковується його пересування".

"Хто сьогодні це буде робити? Це абсолютний маразм. І тільки сьогодні суспільство починає розуміти, що просто їх надули. Злодія будуть кидати як ту щуку у річку. А якщо цей домашній арешт у селі, чи він живе на якомусь хуторі, то хто це буде контролювати, якщо найближчий райвідділ міліції знаходиться за 100 км? Це повний абсурд. Але він прописаний у цьому кодексі", - підкреслив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК: не маєш при собі паспорта - можеш потрапити за ґрати

Нагадаємо, що з 20 листопада цього року в Україні запрацював новий Кримінальний кодекс. Захисники КПК стверджують, що він значно гуманізує правоохоронну та судову систему, однак багато спеціалістів відзначають у ньому купу недоліків.

Зараз ви читаєте новину «Замість електронних браслетів МВС закупляє тільки водомети - Москаль про домашній арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі