пʼятниця, 30 жовтня 2020 13:33

Законопроєкт Зеленського містить ознаки держперевороту - голова КС

Законопроєкт Зеленського містить ознаки держперевороту - голова КС
Голова КСУ вважає такі рішення незаконними. Фото: "Уніан"

Законопроєкт президента Володимира Зеленського, яким передбачається розпуск складу Конституційного суду, має ознаки державного перевороту. Про це голова суду Олександр Тупицький заявив сьогодні під час брифінгу.

"Законом чи постановою скасувати рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента? Навіщо залучати парламент до конституційної справи? КСУ можна реформувати, але законним способом", — сказав Тупицький.

Він додав, що не здивований, адже такі ідеї вже були раніше: замість КСУ створити конституційну палату при Верховному суді. Голова КСУ вважає такі рішення незаконними. За словами Тупицького, їх ухвалюють лише в "недорозвинутих" країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я готовий відповідати" - голова КСУ про незадекларовану землю в Криму

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

У вівторок стало відомо, що КСУ визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за невірогідне декларування.

Змінити склад Конституційного суду можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно щонайменше дві третини від конституційного складу суду.

Водночас Конституція чітко визначає підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов'язки за станом здоров'я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов'язками та подання заяви про відставку.

Зараз ви читаєте новину «Законопроєкт Зеленського містить ознаки держперевороту - голова КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі