неділя, 18 жовтня 2020 16:04

Закон про референдум можуть прийняти до кінця 2020-го

Закон про референдум можуть прийняти до кінця 2020-го
Закон про референдум готують до другого читання. Фото: uplan.org.ua

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура впевнений, що закон про референдум можуть прийняти вже до кінця 2020 року.

"Зараз Венеційська комісія висловила свої зауваження, ми вносимо необхідні зміни між першим та другим читанням, і на друге читання виносимо до зали. І, я думаю, що з наступного року народ України вже буде мати прямий інструмент народовладдя через референдум", - заявив Качура в інтерв'ю Радіо Свобода.

На думку нардепа, Верховна Рада дещо затягнула з ухваленням цього законопроєкту, адже на початку роботи "слуги народу" обіцяли, що він буде проголосований одним із перших. Водночас пояснив це тим, що над текстом документу увесь цей час намагалися ґрунтовно працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба плутати народовладдя і політичні маніпуляції - Гусовський про президентське опитування

"Однією з норм законопроєкту є те, що в разі його погодження він зможе надати громадянам право скасовувати закони за результатами референдуму. Це дуже дискусійне питання було, ми кілька разів з цього приводу збиралися, сварилися, обговорювали, потім знову сварилися, потім шукали компромісний варіант", - сказав нардеп.

Згідно з Конституцією, народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою України або президентом. При цьому референдуми стосовно законопороєктів з питань податків, бюджету та амністії неможливі. Окремих законів, які регулюють проведення референдуму, в Україні зараз немає.

Зараз ви читаєте новину «Закон про референдум можуть прийняти до кінця 2020-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі