понеділок, 23 серпня 2021 19:55

"Закликають дружити з Росією. Це причина, чому я тут" – чим запам'ятався саміт "Кримської платформи"
6

За підсумками зустрічі підписують спільну декларацію
Фото: МЗС
Приїхали 46 делегацій
Від саміту дарують нотатник, ручку, журнал про Крим та браслет
Після виступу Зеленського дають їжу – пасту з овочами, смажену на грилі червону рибу, овочі, салати, тістечка
Копію підписаної декларації Зеленський віддає ЗМІ

Президент Володимир Зеленський запросив Росію взяти участь у "Кримській платформі", щоб "виправити історичну помилку". Таку заяву зробив під час саміту у Києві 23 серпня. Журналістів за 4 год. зустрічі до гостей не пустили.

Як пройшов саміт "Кримської платформи" – в репортажі Gazeta.ua.

"Кримська платформа" – дипломатична ініціатива України, у перспективі – міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму і сприяння деокупації півострова. 26 лютого 2021 року Зеленський підписав указ, яким постановив утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні установчого саміту "Кримської платформи".

Приїхали 46 делегацій: зокрема, дев'ять президентів, четверо прем'єрів, 14 міністрів закордонних справ. Дві держави представили міністри оборони, дві – міністри енергетики. Ще дві – спікери парламентів. Від ще восьми країн приїхал посли в Україні. Були й заступник генерального секретаря НАТО, генеральний секретар ГУАМ. Взяв участь голова Європейської Ради Шарль-Мішель.

Саміт "Кримської платформи" починається о 12:00 у виставковому центрі "Парковий". Під'їзд заздалегідь перекрили. Машини зустрічає кордон Нацгвардії.

Акредитували майже 350 журналістів. Їх везуть з вулиці Інститутської чотири автобуси з восьмої ранку. Працівників ЗМІ перевіряє десяток охоронців. Чекати доводиться стоячи. З 9:00 до 11:30 – перерва. В цей час водії пішли у McDonald's на Хрещатику. Охоронці розповідають, що зранку ніде не змогли купити кави – все взяли поліцейські. Вони перекривають дороги та регулюють рух у центрі міста.

Перед дверима виставкового центру гостей зустрічає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. В самому "Парковому" – президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники "Кримської платформи" ухвалили спільну декларацію

У кожному автобусі їде охоронець.

Близько 11:00 родини героїв Небесної сотні неподалік стійки реєстрації піднімають прапор України – на місці, де будують Музей Революції гідності. Співають гімн України. Охоронець та працівник каналу "НАШ" слухають гімн сидячи.

Відкриває саміт співачка Джамала піснею "1944", присвяченою депортації кримськотатарського народу, з якою 2016 року виграла Євробачення.

Перше слово дають Зеленському.

"Крим не має зникнути з порядку денного ще на сім років. Тому вже сьогодні ми маємо зосередитися на вирішенні конкретних проблем – це посилення санкцій, захист прав людини, подолання екологічних та економічних наслідків окупації, забезпечення свободи навігації в Чорному та Азовському морях", – каже президент.

На другий поверх, де проходить зустріч, ЗМІ не пускають. Біля ліфтів чатують охоронці. Журналістам пропонують каву, чай, соки. На одному зі столів – кримськотатарський посуд, квіти. Поруч дають їжу – бутерброди, хамон, ковбасу, салати. Трансляція саміту йде з чотирьох моніторів. Є кілька десятків крісел зі столиками, чотири дивани, декілька столів для роботи з ноутбуками. Від саміту дарують нотатник, ручку, журнал про Крим і браслет.

Біля рукомийників плакати, де пояснюють, як 30 сек. мити руки. Українцям пропонують подумки співати приспів пісні "Два кольори", іноземцям – "We are the champions".

На саміті присутні 46 делегацій. Слово дають і голові Верховної Ради Разумкову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кримська платформа": Дуда розпочав промову українською та зробив потужну заяву

"Російська Федерація відділила материкову частину України від півострова Крим колючим дротом і блокпостами. Але вона ніколи не зможе ментально відділити українських громадян, які живуть тут, і які живуть там. Тому що це єдиний народ", – каже спікер парламенту.

"Крим рано чи пізно повернеться до складу України" – говорить президент Латвії Ґітанас Науседа.

Президент Польщі Анджей Дуда заявляє, що "поляки розуміють українців". "Можете розраховувати на нашу підтримку", – говорить він.

До журналістів на перший поверх спускається народний депутат Ахтем Чийгоз.

"З нами тут, не зважаючи на тиск ФСБ, окупаційної влади, активісти кримсько-татарські, члени Меджлісу – приїхали вночі, пройшли всі "зауваження", м'яко кажучи. І їх попередили – відверто погрожували. А тепер на цих людей чекає зворотній шлях", – говорить нардеп.

Додає: "Сьогодні Разумков заявив, що ми створюємо парламентський вимір "Кримської платформи". Це меседж світу, що ми будемо на рівні парламентських інституцій об'єднувати зусилля проти окупанта Росії. Ми всі разом боротимемося".

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповідає, скількох кримських татар росіяни змусили виїхати зі своїх домівок.

"Кримські татари знову опинилися під владою окупаційного режиму, який за багатьма параметрами навіть гірший радянського. І знову під тиском окупантів змушений покидати свою Батьківщину. За минулі сім з половиною років їм вдалося вижити з Криму близько 30 тисяч кримських татар. А завезли до Криму за різними оцінками від 6 тисяч до півтора мільйона російських громадян", – говорить Джемілєв.

За пів години до ЗМІ вийде президент, збираються десятки озброєних охоронців. Займають весь коридор, де починаються сходи на другий поверх. Завершальний виступ президент починає о 13:30.

"Я обіцяю, що в декларації саміту, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Думаю, що цей підпис буде останнім на останньому саміті "Кримської платформи" в Ялті", – каже Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без гарантування безпеки в Чорному морі навряд чи вдасться повернути Крим - Зеленський

Додає: "Питання Криму не закрито. Крим – це Україна". Копію підписаної декларації Зеленський віддає ЗМІ.

Іноземні журналісти жаліються, що останні слова президента не переклали англійською. "Ні питань, ні перекладу", – підсумовує один з них. Після виступу Зеленського дають їжу – пасту з овочами, смажену на грилі червону рибу, овочі, салати, тістечка.

За обідом говорять про саміт – скаржаться, що ЗМІ не дали доступу на другий поверх. Транслювати панельні дискусії не стали, але і журналістів на них не пустили. Іноземці розповідають, що за кордоном закликають бути дружніми з Росією. "Це причина, чому я тут", – говорить одна англомовна журналістка.

Дорогою до автобусу розповідають, що на саміт без акредитації намагалися потрапити працівники проросійського видання "Страна" та каналу "НАШ". Шукали прохід через Труханів острів. Але пройти не змогли.

За підсумками зустрічі підписують спільну декларацію, а президент Зеленський запрошує Росію взяти участь у платформі.

Саміт "Кримської платформи" тривав 4 год.

Делегати установчого саміту "Кримської платформи" ухвалили спільну декларацію. У документі учасники саміту підтвердили свою рішучість підтримувати тиск на Росію для припинення тимчасової окупації Криму та міста Севастополя і відновлення контролю України над цією територією.

Зараз ви читаєте новину «"Закликають дружити з Росією. Це причина, чому я тут" – чим запам'ятався саміт "Кримської платформи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі