середа, 04 серпня 2021 15:24

Забезпечити захист білорусам - Зеленський дав доручення СБУ й МВС

Забезпечити захист білорусам - Зеленський дав доручення СБУ й МВС
Глава держави наголосив на тому, що білорусам можуть загрожувати злочинні посягання у зв'язку з їхньою політичною або громадською діяльністю. Фото: "Слово і діло"

Президент Володимир Зеленський доручив Службі безпеки України й Міністерству внутрішніх справ забезпечити захист громадянам Республіки Білорусь, які прибули в Україну впродовж останнього року.

Глава держави наголосив на тому, що білорусам можуть загрожувати злочинні посягання у зв'язку з їхньою політичною або громадською діяльністю.

"Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв'язку з публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ й МВС мають відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на них, щоб усунути будь-яку загрозу для людей", – зазначив Зеленський.

Визначили перелік громадян Республіки Білорусь до яких уже почали застосовувати відповідні заходи з оцінювання ризиків, додаткового супроводу їхнього перебування на території нашої країни й охорони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідера ГО Киви підозрюють у хуліганстві й побитті людини

Це рішення ухвалили у зв'язку з отриманням правоохоронними органами інформації про можливі загрози для низки білоруських активістів, а також через трагічну загибель Віталія Шишова – політичного активіста з Білорусі, який проживав на території України.

Президент також наголосив, що очікує всебічного розслідування обставин загибелі Віталія Шишова, швидкої перевірки інформації, регулярного інформування суспільства щодо прогресу слідчих у цій справі.

3 серпня о 07:40 в лісовому масиві у Святошинському районі Києва знайшли повішеним білоруського активіста 26-річного Віталія Шишова.

Зник напередодні. О 08:58 вийшов із дому на вул. Бударіна на пробіжку, це зафіксувала камера відеоспостереження. Потім перестав відповідати на дзвінки й більше живим його не бачили. Його дівчина Божена Жолудь і друзі шукали Віталія самостійно. Кілька разів пройшли місцину за маршрутом пробіжки, але марно. О 15:18 звернулися в поліцію. На місце виїхали слідчо-оперативна група, кінологи. Також до пошуків долучилися військовослужбовці Нацгвардії, небайдужі громадяни, волонтери.

Тіло знайшли геть в іншому місці, за 200 м від традиційного маршруту. Товариші Віталія переконані: чоловіка вбили й це зробило КДБ Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Забезпечити захист білорусам - Зеленський дав доручення СБУ й МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі