понеділок, 01 квітня 2019 15:32

За теперішньої явки Зеленський виграє у Порошенка

Про що свідчать попередні результати виборів президента і чого чекати від другого туру Gazeta.ua розповідає політолог Володимир Фесенко. Разом з ним говоримо про виборчу кампанію.

  Люди не втратили віру, що вони можуть впливати на політику, каже Володимир Фесенко.
Люди не втратили віру, що вони можуть впливати на політику, каже Володимир Фесенко.

Які суспільні тенденції, зміни показали ці вибори?

Результат Зеленського показав - відносна більшість українців хочуть радикальних змін і оновлення еліт. Це було протестне голосування проти Порошенка і тих, хто домінував у владі останні 15 років. Є запит на нові обличчя. З іншого боку є тренд нічого не міняти, залишити чинного президента, войовничий патріотизм. Крім того, люди хочуть змін у тарифній і соціальній політиці, пов'язують такі з Тимошенко і Ляшком.

Чи може йтися про політичну кризу?

Ніякої політичної кризи немає. Вона може бути, якщо суспільство не визнає результати виборів. А так, все закономірно. Ризики можуть бути, в разі перемоги Порошенка. Голосування показує - більшість виборців не підтримують чинного президента. Значна частина політсил не визнають такі результати, протестуватимуть. Навряд чи буде Майдан, більшість українців його не хочуть. Але криза запрограмується, питання - у яких формах.

Про що свідчить досить висока явка?

Це вище, ніж у 2014 році. Люди не втратили віру, що вони можуть впливати на політику. Нижчою порівняно з минулими виборами стала явка на Заході. Певно, це пов'язано із трудовою міграцією.

Кого шукали на цих виборах українці передусім?

Шукали не політика. Людину, яка кардинально відрізняється. Шукали українського Макрона, знайшли - Зеленського. Тим більше, що Вакарчук не пішов на вибори.

Чого забракло Порошенкові?

Насправді у Петра Олексійовича була дуже потужна і ефективна кампанія. Завдяки чому і вийшов далі. Обійшов Тимошенко за рахунок "сіток". Це додало йому до 5%. Плюс потужна пропагандистська кампанія на Заході, там теж забрав частину голосів у Юлії Володимирівни. Порошенко витиснув максимум. Інша проблема, що в нього високий антирейтинг і недовіра, подолати які вкрай важко.

Порошенко витиснув максимум. Інша проблема, що в нього високий антирейтинг і недовіра

Що може стати його коником у 2 турі?

Демонстрація неготовності Зеленського до президентства. Наприклад, завдяки дебатам. Переконуватимуть, що шоумен-президент — це катастрофа. Друге — зниження явки 21 квітня. Чим менша вона, тим більше шансів у Порошенка.

Як оцінити результати Гриценка, Смешка, Бойка?

У Гриценка - провальна кампанія. Торік розглядався багатьма, як найбільш оптимальна альтернатива Порошенкові. Але вів себе не внятно. Такий собі "князь нудьги". Він не зачепив. А Смешкові вдалося. Тому і відібрав у першого на фініші частину потенційних прихильників. Є попит на людей у погонах, але з непоганою репутацією. Водночас, проти Гриценка спрацювали негативні кампанії, іноді не заслужена критика.

Бойкові вдалося консолідувати навколо себе більшість проросійського електорату. Поїздка до Москви додала 2% голосів. Це свідчення того, що є виборці, які підтримують примирення з Росією. Це може не подобатися, але це факт. Навіть якщо сумувати рейтинги Бойка і Вілкула — це 15%. Тобто ніякого реваншу не відбудеться. Якби Петро Олексійович не лякав.

Чи можна зробити прогноз на 2-й тур?

Якщо явка буде не меншою 55%, тоді переможе Зеленський. Якщо менше половини — тоді з'явиться шанс для Порошенка. Якщо виходити з даних соцопитувань, Зеленський може взяти 68%, Порошенко — 32%. Перевага величезна.

Як можна змоделювати парламентські вибори?

Зарано. Забудьте зараз про рейтинги партій, які нам показують. Ситуація між президентськими і парламентськими виборами сильно зміниться. Хто стане переможцем перших, може програти на парламентських. Скоріше за все, результат для його політсили буде меншим.

Шанс на реванш залишається у Тимошенко. Тому що буде підвищення ціни на газ. І Юлія Володимирівна казатиме виборцям, що вони помилилися.

Якщо програє Порошенко, то піде до парламенту на чолі зі своєю партією. Так збереже частину електорату.

Чи мають шанси "Свобода", "Громадянська позиції", Радикальна партія?

Може об'єднатися демократична опозиція. Гриценка будуть називати "непрохідним", "лузером". Якщо створюватиметься новий проект, не під персонально Анатолія Степановича, то шансів стає більше.

У націоналістів шансів мало. Їх частково потіснив Порошенко, почав використовувати націоналістичні гасла. Зараз націоналістичний рух переживає кризу, їм треба шукати оновлення.

Має шанси Ляшко, бо у нього стабільний виборець.

Зараз ви читаєте новину «За теперішньої явки Зеленський виграє у Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі