вівторок, 12 лютого 2019 10:22

За ситуацію із Супрун відповідальний парламент - Безсмертний

За ситуацію із Супрун відповідальний парламент - Безсмертний
Кандидат у президенти Роман Безсмертний заявив, що в системі організації держави є колосальний провал. Фото: Олександр Косарєв

У ситуації із відстороненням від займаної посади в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун несе відповідальність парламент. Це свідчить про повний інституційний розвал у державі. Перекладати політичну відповідальність на суддю в даній ситуації неприпустимо. Про це в ефірі телеканалу АТР заявив кандидат у президенти, голова партії "РУХ +380" Роман Безсмертний.

"Два з половиною роки людина в статусі "в.о.". Парламент на це закриває очі. І до суду претензії пред'явити не можна, бо формально в нього були юридичні підстави прийняти це рішення. Насправді, коли з'явилися перші заяви до суду, профільний комітет Верховної Ради мав розібратися та внести зміни у закон, щоб не було подвійного трактування. Бо ситуація 50/50. Вона дає підстави діяти як в одну сторону, так і в іншу", - сказав він.

Безсмертний вкотре наголошує, що у нас парламентсько-президентська республіка. Тому претензію треба пред'являти більшості, яка цю ситуацію "допустила, приймає, погоджується і несе за це відповідальність".

"Всі прекрасно розуміють, що погана ситуація в медицині. Її треба змінювати. Людина взяла на себе непопулярні кроки. В чому до неї претензія? Будь ласка, розберіться, що можна зробити з точки зору парламентського контролю. Третій рік фактично немає більшості, нікому брати не себе відповідальність, а суддю тепер зроблять крайнім", - зауважив він.

Безсмертного "дуже лякає ситуація з парламентаризмом в Україні". Бо ми перейшли на парламентсько-президентську республіку, але "позбавили парламент контрольних функцій". Все дійшло до того, що навіть у день уряду немає кому слухати міністрів, бо по п'ятницях зала Верховної Ради майже пуста.

"Інституційно в системі організації держави є колосальний провал. Якщо ми парламентська держава, то з центром виконавчої влади в уряді і повною відповідальністю уряду перед більшістю парламенту. Тоді і більшість перед суспільством відповідає. Те, що ми маємо сьогодні – це ситуація кругової поруки і повної безвідповідальності", - наголосив політик.

Безсмертний не виключає, що ситуація навколо Супрун – це одна з виборчих технологій Банкової, яка взяла під контроль судову гілку влади. І тепер за логікою технологів президент захистить реформаторку.

Зараз ви читаєте новину «За ситуацію із Супрун відповідальний парламент - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі