вівторок, 12 січня 2021 19:48

За помилки Степанова українці платитимуть здоров'ям і життями – Стефанишина

Після того, як Міністерство охорони здоров'я заблокувало роботу підприємства "Медичні закупівлі України" в заручниках опинилися недужі українці й медики. Це підприємство закуповувало ліки за державні гроші. Якщо його роботу не відновлять, у лікарні не надійдуть необхідні медпрепарати, вакцини й обладнання, які держава уже придбала, розповідає Gazeta.ua народна депутатка з фракції "Голос" Ольга Стефанишина.

  Через втручання Максима Степанова медикаменти, які придбали торік за кошти ДП "Медзакупівлі", до лікарень так і не доїхали, розповідає народна депутатка Ольга Стефанишина. Фото: facebook.com/olga.stefanishina
Через втручання Максима Степанова медикаменти, які придбали торік за кошти ДП "Медзакупівлі", до лікарень так і не доїхали, розповідає народна депутатка Ольга Стефанишина. Фото: facebook.com/olga.stefanishina

Що буде із постачанням ліків в Україні, якщо підприємство "Медичні закупівлі" не працюватиме?

Інформація МОЗу не відповідає дійсності. Міністерство саме загальмувало роботу ДП "Медичні закупівлі України", ухваливши кілька постанов. Вони фактично не давали з червня нормально проводити закупівлі цьому підприємству. Їх змусили погоджувати майже кожен крок з міністерством. Був випадок, коли ДП відправило запит відповідно до тієї постанови на МОЗ щодо оголошення тендеру по дитячій онкології. Їм не відповідали на цей запит 28 днів.
На кожному кроці МОЗ і Степанов гальмували весь процес. ДП у свою чергу максимально швидко виконувало ту роботу, яку могло.
Підприємство заблоковане з 1 січня. Оскільки МОЗ не подало на Кабмін його план роботи. У них немає фінансування і вони не можуть працювати. Зараз на складах є вже лікарські засоби на мільярд гривень. Це медикаменти для ВІЛ-позитивних людей, для дітей і дорослих з онкологією, гемофілією. Також хворих розсіяним склерозом. Ці препарати завезли в Україну і не встигли доставити в лікарні. Це стосується і захисних костюмів, халатів, експрес тестів на визначення антигену. Якщо вакцину закупили в Китаї торік за державні кошти і вона приїде, то процес запускати не зможуть.
В усіх цих процесах "Медичні закупівлі" є ключовим органом, який має підписувати документи, координувати процес. А вони не можуть це зробити. Також не можуть займатися наступними закупівлями.
Це колапс для поставок ліків і вакцин.

Можливо, у міністра є свій інтерес у закупівлях. Намагається таким чином повернути старі схеми

А чому Степанов пішов на це?

Максим Степанов після призначення буквально за кілька тижнів забрав придбання костюмів захисту для лікарів від ДП на тендерний комітет МОЗ. Ці костюми міністерство купило на 40% дорожче від ринкової ціни. Був великий скандал. Це обговорювали і в Верховній Раді. Було зрозуміло, що скандали будуть далі, якщо МОЗ перебиратиме на себе закупівлі. Тому вони посилили тиск на це держпідприємство, щоб керувати закупівлями.
Степанову незручно, коли він не впливає на процеси. Можливо, у нього є свій інтерес у закупівлях. Намагається таким чином повернути старі схеми, які діяли ще в часи Раїси Богатирьової (віце-прем'єр-міністр та міністр охорони здоров'я в уряді Азарова. - Gazeta.ua). Вся ця історія з гальмуванням роботи, тиском, щоб ДП погоджувало кожний урок – це фактично ручне управління. Загальний бюджет закупівель на минулий рік був близько 10 мільярдів гривень. Якщо порахувати відкати, які були при Богатирьовій – 40 % – то це 4 мільярди гривень. А ДП не дає красти гроші, опирається тиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанов сам визначив постачальника вакцини від коронавірусу

Чому підприємство "Медичні закупівлі" таке важливе?

ДП "Медзакупівлі" створили за принципом роботи міжнародних організацій, які з 2015 року здійснювали закупівлі для МОЗ. До того часу при Богатирьовій цим займався тендерний комітет міністерства. Тоді розкрадали 40% державних коштів. Саме тому залучили спершу міжнародні організації, а тоді створили державне підприємство. Воно досить незалежне. Взяло кращі міжнародні практики для своєї роботи. Верховна Рада створила законодавчі можливості для ефективних закупівель. І це ДП дійсно своєю роботою економить багато грошей для держави.

Як і хто може зупинити процес навколо цього підприємства? Парламент має важелі впливу?

Фактично це господарська діяльність МОЗ і Кабміну. На превеликий жаль, парламент не може втручатися в цю операційну роботу. Ми можемо розглядати ці питання на своїх засіданнях. Можемо створити слідчу комісію, направити запити у правоохоронні органи. Але відповідальність за весь цей безлад лежить на міністрові.

Медикаменти, які придбали торік за кошти ДП "Медзакупівлі", до лікарень так і не доїхали

Як це вплине на українську медицину?

Через втручання Степанова загальмувалися закупівлі. Медикаменти, які придбали торік за кошти ДП "Медзакупівлі", до лікарень так і не доїхали. І зараз теж не можуть. Пацієнти не отримають ліки. Наприклад, один з лікарських засобів призначений для жінок із раком молочної залози. Він дуже дорогий. Жінки не можуть собі дозволити його купити, щоб врятувати життя. Ці препарати лежать на складах, а могли б уже бути в лікарнях. Це загрожує програмі медичних гарантій. Частина лікарських засобів, які сьогодні купує МОЗ через ДП, це і послуги. Послуги надають лікарні і отримують гроші від Національної служби здоров'я. А ліки додатково мають постачатися від ДП "Медичні закупівлі". Якщо медикаментів немає, пацієнт отримає неповну послугу. Наприклад, при інфаркті людину везуть в лікарню, а стента не буде. Тому що їх постачають за рахунок ДП. У лікарнях ще є залишки, але не по всіх програмах.

Виходить, що за помилки роботи міністерства платитимуть громадяни зі своїх кишень?

Будуть платити не лише фінансово. Бо, наприклад, ліки для ВІЛ-позитивних людей в аптеках не продають. Зараз вони живуть за рахунок міжнародних організацій, які везуть гуманітарну допомогу Україні. Рано чи пізно це закінчиться і, якщо державної поставки не буде, люди почнуть помирати. Бо вілпозитивні мають вживати ліки щодня. Якщо переривається процес, йде мутація вірусу і людина може померти. Те саме з гемофілією - ліки дуже дорогі. Пацієнти не завжди можуть їх купити.

Роботу державного підприємства "Медичні закупівлі України" заблокувало Міністерство охорони здоров'я. Їм не затвердили тимчасовий фінансовий план, повідомляє керівництво "Медичних закупівель". У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що доручили підприємству у 2020 році провести закупівлі для 483 позицій лікарських засобів. Але на 31 грудня 2020-го там провалили тендери щодо 103 позицій.

Зараз ви читаєте новину «За помилки Степанова українці платитимуть здоров'ям і життями – Стефанишина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі