пʼятниця, 24 березня 2017 09:10

За півтора року жодна людина не пішла добровільно. Судяться, тікають на лікарняні, вимикають мобільні - Борис Філатов
6

З початком війни місто Дніпро називали форпостом України. Тут вдалося зупинити наступ "русского мира". Як змінилося місто, чим живе зараз і які виклики стоять перед ним - в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає мер Дніпра Борис Філатов.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ: "Добре, що потеплішало. Але якби блокада почалась у грудні, ми, можливо, зиму не пережили б"
Борис ФІЛАТОВ: "Добре, що потеплішало. Але якби блокада почалась у грудні, ми, можливо, зиму не пережили б"

Сподівався, що коли закінчиться загальнополітична криза, то через півроку ми передамо справи новому губернатору й повернемося в бізнес. Не збирався балотуватися на пост міського голови. Рішення було для мене найтяжчим у житті. Прийняв його, коли Олександр Вілкул вирішив балотуватись. Подивився результати соціологічних опитувань. Зрозумів, що я єдиний, хто може йому протистояти й виграти, - говорить 45-річний Борис Філатов.

Зустрічаємося в його кабінеті в Дніпровській міській раді 10 березня близько 12:00. У приймальні чергують охоронці. У кабінеті при вході - бігова доріжка. У сусідній кімнаті крізь прочинені двері видно боксерську грушу.

Меблі не міняв. І ремонт не робив. За цим столом працювали всі наші мери, - каже Борис Альбертович.

Усе йшло за течією. Переважали інтереси великих, промислових компаній і контрабандистів

Чому ви проти блокади Донбасу?

Я не проти. Всі вже заплутались. Відповім словами Черчилля: "Якщо ти до 25 років не був радикалом – то в тебе нема серця. А якщо після 35 не став консерватором – то в тебе нема розуму". В душі, звісно, як людина молода, я за блокаду Донбасу. І писав про це. На жаль, за три роки ніхто не думав про те, як цю проблему вирішити. Все йшло за течією. Переважали інтереси великих промислових компаній і контрабандистів. А зараз у нас на Придніпровській ТЕС немає запасів вугілля. Вона ж опалює весь лівий берег. І добре, що потеплішало. Але якби блокада почалась у грудні, ми, можливо, зиму не пережили б.

Кожен має займатися своїми справами. Центральна влада не повинна лізти до місцевого самоврядування. Ми - не давати їм свої поради. Коли облради чи райради голосують за блокаду або проти – я категоричний противник цього.

Чому?

Це - не наша компетенція. Якщо говорити про Дніпрораду, то в нас 34 проголосували проти блокади, а 30 – за. Фактично, ми знову розкололи міську раду. Я вперше застосував вето. Якби вони проголосували за блокаду – я б і це ветував. Не хочу, щоб міська рада була полем для з'ясування амбіцій партій республіканського масштабу.

Саме в Дніпрі зупинили "русскую весну". Хоча Одеса і Харків теж серйозно вплинули

Як близькість фронту позначилась на житті Дніпра?

Дніпро показав феномен нової політичної нації України. Абсолютно впевнений, що саме тут зупинили "русскую весну". Хоча, безумовно, вклад і Одеси, і патріотично налаштованих харків'ян теж мав серйозний вплив. Знаю процес ізсередини. Бачив ті страшні часи. Тоді мені дзвонили з половини Південного Сходу і запитували "Що нам робити?". Ми були як маяк, на який усі орієнтувалися. Сюди їхали депутати з Добропілля, Червоноармійська, Харкова, Ізмаїла, навіть із Кіровоградської області. Питали: "Як утримати ситуацію?". Феномен Дніпра ще чекає свого дослідження.

Що стосується того, як вплинула війна. Ми повинні в наших мінусах знаходити плюси. У місті - колосальна кількість військових. Для Дніпра це - розвиток логістики й робочі місця. Присутність тут військових підрозділів допомагає і в стабілізації політичної і економічної ситуації.

Ми змінилися й ментально. У лікарню Мечникова щодня привозять поранених. Учора шістьох доставили.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ: "Нам потрібні свої священики, лікарі, вчителі. Інакше втратимо державу"
Борис ФІЛАТОВ: "Нам потрібні свої священики, лікарі, вчителі. Інакше втратимо державу"

З 2014 року на місцевих форумах люди питають про ціну житла і переїзд у Дніпро. Як змінилася кількість населення?

Ми завжди казали, що нас мільйон, але мали приблизно 975 тисяч. А зараз нас більше мільйона. Тільки офіційних переселенців зареєструвалося майже 40 тисяч. Цифра насправді значно більша. Вони впливають на життя міста - як позитивно, так і негативно.

Придбали 13 тролейбусів, купуємо ще 32 - і не можемо знайти водіїв. Зарплата стартує від 5500 гривень і в перспективі буде 9 тисяч

Яким чином?

Підійдіть до машини, з якої торгують кавою на вулиці. Кожен другий, якщо не троє з п'яти – це переселенець із Донбасу. Наші не хочуть за 3,5 або 4 тисячі гривень стояти весь день. Така ж ситуація з робітничими професіями. Лише в комунальних підприємствах кілька тисяч вакансій. Ми придбали 13 тролейбусів, купуємо ще 32 - і не можемо знайти водіїв. Зарплата стартує від 5500 гривень і в перспективі буде 9 тисяч.
Знайти на верстат оператора просто неможливо. Розмовляю з підприємцями - вони готові платити хороші гроші. Спілкувався з керівництвом нового металургійного виробництва "Інтерпайп". Там пропонують чудові умови праці: високі зарплати, медичне страхування, соціальні пільги. Однак кваліфікований персонал знайти неможливо.
Хто йде туди працювати, то це переселенці. Вони шукають будь-яку роботу. І, таким чином, допомагають місту.

А який негативний ефект?

Насамперед – ріст злочинності. Він серйозний. Ні нова патрульна поліція, ні стара реформована не справляються. Злочинність побутова: бомблять квартири, авто, знімають колеса, зривають ланцюжки, забирають мобільні телефони.
Крім пограбувань, є ще обіг зброї. Була ситуація, коли з АТО боєць вивіз ручний кулемет. Пішов у лазню, напився і стріляв по воротах.

У кожній школі кілька вчителів сидять у пабліках типу "Народ Донбасса" чи "Путин - наше все"

Скільки зараз прихильників "русского мира" в Дніпрі?

Цього не покажуть жодні фокус-групи. Дехто причаївся. А в багатьох стався переворот у голові. Чимало активістів антимайдану після окупації Криму стали українськими патріотами. У людей відбулася серйозна трансформація свідомості. Вони були проти революції, барикад. Але коли в нас нагло забрали частину території, повстали проти цього.
Не хотів би вішати ярлики. Але якщо напряму прив'язуватись до рейтингу колишніх "регіоналів", то, можливо, відсотків 20.
Аналізуємо соцмережі. У кожній школі кілька вчителів сидять у пабліках типу "Народ Донбасса" чи "Путин - наше все". І навіть щось пишуть там. Це - серйозна проблема. Як і Бісмарк вважаю, що нам потрібні свої священики, лікарі, вчителі. Інакше втратимо державу.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ: "Ми змінилися й ментально. У лікарню Мечникова щодня привозять поранених. Учора шістьох доставили"
Борис ФІЛАТОВ: "Ми змінилися й ментально. У лікарню Мечникова щодня привозять поранених. Учора шістьох доставили"

Яка ситуація в місті з корупцією?

У нас дуже багато активістів, є опозиція. Вони кричать, що в мерії крадуть. Я не прокурор і не міліціонер. Не збираюся бігати з палицею і когось відловлювати. Нехай цим займається ВБЕЗ (Відділ по боротьбі з економічними злочинами. - Gazeta.ua) і прокуратура. Я зібрав усіх своїх заступників, помічників, начальників управлінь. Сказав: "Хлопці, я з вами не в долі, ви мені нічого не носите. Якщо хтось попадеться – не ходіть скаржитися. Ви мене почули? До побачення". А далі моє завдання: усі закупівлі оформити через ProZorro. Ми були на четвертому місці в країні. Зараз – на п'ятому.

Хлопці, я з вами не в долі, ви мені нічого не носите. Якщо хтось попадеться – не ходіть скаржитися

Яка економія?

Десятки мільйонів гривень. Гроші можуть зникати не лише на держзакупівлях. А комунальні підприємства? У нас їх близько 130. Є підприємства з бюджетом у сотні мільйонів гривень. Там працюють 14 тисяч людей. Впроваджуємо електронні сервіси і так усуваємо чиновників від потенційної вигоди.

Як чиновники реагують на це?

Я часто жартував у Facebook: "Хотілося б вранці прокинутись і побачити, що всі чоловіки стали багатими, усі жінки – молодими і гарними, а усі "регіонали" полетіли на Місяць". Але, на жаль, цього не буде.
Я більше року в цьому кабінеті. І мене постійно намагались розгойдувати - "Опоблок" та інші. Нічого у них не вийшло. Я все одно всіх перекусив. Коли прийшов сюди, одразу замінив заступника, потім - керівників профільних департаментів. Далі подивився, хто не справляється - і теж замінив. Зараз є кілька товаришів на вихід.
За півтора року жодна людина звідси не пішла добровільно. Судяться, тікають на лікарняні, вимикають мобільні, починають писати у Facebook. Лопатою не виженеш. З другого боку, не хочу махати шаблею.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ: "У мої справи ніхто не лізе. Нема такого, що телефонують з Адміністрації президента: "Йди туди, а тепер - сюди""
Борис ФІЛАТОВ: "У мої справи ніхто не лізе. Нема такого, що телефонують з Адміністрації президента: "Йди туди, а тепер - сюди""

Почали ремонт центрального мосту в Дніпрі. Це пов'язано з тим, що у Києві Шулявський "втомився"? Чи планові роботи?

Віталієві Кличку не пощастило з Шулявським мостом і тим, що він "втомився". Коли це сталося, дніпряни зрозуміли: не просто придумуємо собі роботу від нудьги. Ми, мабуть, першими в країні провели експертизи міської інфраструктури. І вжахнулися. Проблем багато, але за міст переживаю найбільше. Це - центральна міська артерія. Почали ремонт.

Які ще є проблеми у місті?

Основною зараз вважаю проблему медичної реформи. Ми єдині в країні, у кого міські лікарні відібрали й передали області. Цим займався Олександр Вілкул (2011 року в місті провели пілотний проект медичної реформи. Лікарні передали на баланс обласної ради. Вілкул тоді був губернатором Дніпропетровщини. - Gazeta.ua). Тепер усі міські лікарні належать обласній територіальній громаді. І найтрагічніше, що область не може їх фінансувати. Облрада вимагала в нас 230 мільйонів гривень. У мене дуже проста позиція: поверніть лікарні місту – і ми їх фінансуватимемо.
Житловий фонд зношений на 70-80 відсотків. На водоканалі воду можна пити з крану. А люди пишуть: "Чому у нас тече помаранчева вода? Що це за неподобство?". Бо вона йде через труби, які не змінювалися з часів революції 1917-го.

А як із метро?

Нарешті зрушили це питання з мертвої точки. Хотілося б, звісно, щоб підрядник швидше чухався. Але побачимо.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ:  "Я не прокурор і не міліціонер. Не збираюся бігати з палицею і когось відловлювати"
Борис ФІЛАТОВ: "Я не прокурор і не міліціонер. Не збираюся бігати з палицею і когось відловлювати"

У квітні буде п'ять років після теракту 2012-го. Тоді ще війни не було і цей випадок сколихнув усю країну. На скільки люди зараз почуваються безпечно?

Не буди лихо, доки воно тихо. Якось нам вдавалось і продовжуємо умудрятись обходитися без терактів. Мабуть, треба подякувати спецслужбам і поліції. 2014 і 2015 року були вибухи і в Харкові, і в Одесі. У нас - Бог відвів. Проводили спеціальні технічні заходи, підслуховували, підглядали, патрулювали - робили все, що могли.
Зараз впроваджуємо програму "Безпечне місто". Встановимо по всьому місту камери з високою роздільною здатністю. З Дніпра не можна буде виїхати, не потрапивши в поле зору камер. Цим займатимуться Нацполіція та Служба безпеки.

Що вважаєте найбільшим досягненням на посаді мера?

У мене достатньо доброзичливців у протилежному таборі. Але вони постійно в стані когнітивного дисонансу. Яку б гидоту не придумали – у Філатова рейтинг зростає. Хвалити й тішити себе не варто. Однак люди бачать, що вирішуємо питання, які роками ніхто не піднімав. Ніколи так не чистили дороги. Цією жахливої зими в Дніпрі можна було їздити де завгодно. Знаю, кияни, наприклад, обурювалися роботою комунальників в столиці. Збираємось робити чотири нових тролейбусних маршрути. Уже відпрацювали схему зміни дорожнього руху.
Іде позитивний тренд і він - дуже стабільний.

Вивезені з Німеччини за репарацією котли працюватимуть ще 100 років. Але паливо їдять, як не в себе

В одному з інтерв'ю ви казали, що вдалося знизити тариф на тепло від 15 до 50 відсотків - у деяких будинках. Яким чином?

Тарифи зменшили за рахунок реконструкції і програм енергозбереження: теплові лічильники, різні високочастотні насоси, утеплення теплотрас. 50 відсотків – це ідеальна цифра – десь вискочила. Але економія 15-20 процентів - типова. Один із районів, де ситуація дуже складна, перекриватимемо новими котельнями. Там стоять вивезені з Німеччини за репарацією котли. Вони в шикарному стані, працюватимуть ще 100 років. Але паливо їдять, як не в себе.

Маєте непорозуміння з центральною владою в Києві?

У мене нема проблем із центральною владою. Мало хто в це вірить, бо я - представник опозиційного "Укропу", ще й після історії з Корбаном (Геннадій Корбан - колишній заступник губернатора Дніпропетровської області. 21 березня 2016 року отримав півтора року умовного ув'язнення за викрадення людини. Всі звинувачення правоохоронців на свою адресу спростував. - Gazeta.ua). Але гріх скаржитись. У мої справи ніхто не лізе. Нема такого, що телефонують з Адміністрації президента: "Йди туди, а тепер - сюди. Ось тобі підрядник. Це не роби, або роби ось так".

А намагались?

Жодного разу.

Бояться?

Не знаю. З іншого боку, бачать, що не лізу в їхні справи. Не маю особливого пієтету чи любові до Петра Олексійовича. Але можу сказати, що ні за які блага світу не хотів би сидіти в його кріслі між Путіним і Меркель.
У мене нормальні відносини з прем'єр-міністром, я на "ти" - зі спікером Верховної Ради. Завжди можу зателефонувати й щось попросити. З іншого боку, мені особливо нічого не треба. Звик свої проблеми вирішувати самостійно.

Як розвиватиметься справа Насірова?

Не знаю. Незрозуміло. Єдине, що мене збентежило – коли через "нещасного" Насірова настало масове безумство: у соцмережах хотіли мало не лінчувати його. Це не дуже хороший психологічний тренд. Хоча розумію, що люди втомились, хочуть справедливості, їм набридла постійна брехня. Три роки минуло, а особливих результатів нема.

Дніпро українізується?

Це велика світоглядна суперечка. Методи пана В'ятровича (Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті. - Gazeta.ua ) іноді дають зворотній ефект. У тому числі й тут. Нас 2014 року ніхто не питав, хто якою мовою говорить чи хто до якого патріархату ходить. Думаю, якби "в'ятровичі" 2014-го тут пробігли, то все могло б закінчитись зовсім інакше. Такі речі не варто "продавлювати". Це треба робити розумніше. Не може бути єдиної матриці для такої непростої країни. Живемо в умовах гібридної війни, тому маємо застосовувати гібридні методи протистояння з ворогом.

Куди рухається Україна?

Якщо говоримо про довгострокову перспективу, то думаю, що в нас усе буде добре. Матриця, у якій перебувають наші сусіди, нежиттєздатна.

Потрібні дострокові вибори у Верховну Раду?

Ні. Я категорично проти.

Президентські?

Теж проти. Якщо країну вкинути у вир виборів, то всі сидітимуть у мене на голові й вимагатимуть, щоб піднімав чийсь прапор. По-друге, не хочу, щоб такі, як Саакашвілі, потрапили до парламенту.

Чому?

Не тому, що він назвав мене "накачаним ублюдком". Мене тут щодня розгойдують депутати. При цьому вважаю, що зробив багато: метро, трамваї, тролейбуси, дороги. А людина перебувала на посаді голови обласної держадміністрації зі своїм міліціонером, прокурором, начальником податкової, керівником митниці – і не зробила нічого. Це говорить про його коефіцієнт корисної дії.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Борис ФІЛАТОВ: "Живемо в умовах гібридної війни, тому маємо застосовувати гібридні методи протистояння з ворогом"
Борис ФІЛАТОВ: "Живемо в умовах гібридної війни, тому маємо застосовувати гібридні методи протистояння з ворогом"

Як змінилися на посаді за цей час?

Погладшав (сміється. - Gazeta.ua). Недосип, відсутність режиму.
Я змінив свою позицію. Можна сидіти у Верховній Раді і постійно щось говорити. А можна тут робити щось справжнє. Намагаюся бути мером всього міста, а не половини. Це - найцікавіша робота у світі. Вона поєднує в собі все: від розуміння інфраструктури - до гуманітарних питань. Місто – дуже складний механізм.

Буває, що хочете повернутись у бізнес і покинути це все?

Не з погляду викликів.

Будете балотуватись на другий термін?

Обов'язково. Це - найкраща робота.

Зараз ви читаєте новину «За півтора року жодна людина не пішла добровільно. Судяться, тікають на лікарняні, вимикають мобільні - Борис Філатов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі