пʼятниця, 12 жовтня 2018 09:00

За армію руки повідрубаю: як президентське оточення краде на військових тендерах

За армію руки повідрубаю: як президентське оточення краде на військових тендерах
Петро Порошенко 2017-го пообіцяв відрубувати руку за корупцію в армії. Фото: Главред

Президент Петро Порошенко пообіцяв відрубати руки тим, хто краде у армії. Таку заяву зробив рік тому, 12 жовтня 2017-го, у Києві.

Так прокоментував затримання заступника міністра оборони Ігоря Павловського і директора Департаменту держзакупівель і постачання Міноборони Володимира Гулевича за розтрату 150 млн грн.

"Нікому не дозволю красти в армії. Ті, хто це робитимуть, – руки повідрубаю. Оце позиція президента. Армія є предметом моєї персональної турботи. Армія є одним із наших очевидних досягнень за 3 роки. Це було зроблено, у тому числі, й моїми зусиллями, зусиллями міністра оборони, Міністерства оборони, керівництва Національного штабу, волонтерів".

Чи вдалося президентові побороти розкрадання у Збройних силах Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

"Як показують вибухи військових складів, це були просто обіцянки. Вони мали політичний характер. Для людей, задіяних у корупційних схемах Міністерства оборони, нічого не змінилось. Свого часу Степан Полторак сказав, що на військові склади, які вибухали, виділили близько 9 млн грн. Після вибуху в місті Калинівка на підтримку життєдіяльності складів виділили понад 100 млн грн. Оскільки вони продовжують вибухати, є питання - куди діли гроші?

Рівно рік тому комітет ВР зробив висновки щодо небезпеки на складі в Ічні, дав висновок щодо будівництва бетонних сховищ. У бюджет заклали гроші. Чому проігнорували профільний комітет? За таке ставлення до депутатського корпусу потрібно рубати не руки, а голови. Військовій частині А0215 у Вінниці за благодійні 15 млн грн завод Антонов відремонтував літак АН-6, а за 2 роки для цього ж літака призначають тендер на ще один ремонт.

Корупція в армії - це не тільки руки чи ноги , а ще й голова

Це все тісно пов'язано із контролем за фінансовими потоками в Міністерстві оборони. Той же профільний комітет запропонував охороняти склади Нацгвардією, якщо на місцях не справляються. Міністерство заблокувало це рішення. Але міністр оборони - це креатура президента. А Нацгвардія підпорядковується одному з лідерів "Народного фронту" Арсену Авакову. Звідки така недовіра до союзників з коаліції? Якщо ви не можете домовитись між собою, заручницею ситуації стає вся країна. Корупція в армії - це не тільки руки чи ноги , а ще й голова.

Потрібно притягувати до реальної кримінальної відповідальності виннних. Харківський суд поновив на посаді та компенсував заробітну плату начальнику складів у Балаклії. Справа розкрадання пального, яку прокоментував Порошенко, теж поки немає вироків. Це відповідь щодо відрубаних рук. Система закупівель - одна з найкорумпованіших в армії. До тендерів сторонніх осіб не допускають. Це священна корова для корупціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про ситуацію на військових складах в Чернігівській області

Порошенко перестав робити гучні заяви. Скоро вибори і будь-яка обіцянка та її невиконання - це мінус. Це стримує гаранта від театральних жестів".

Наприкінці вересня група "ТАС" Сергія Тігіпка досягла попередніх домовленостей про придбання ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" Петра Порошнека. "Кузня на Рибальському" спеціалізується на суднобудуванні. Із 2014-го там виготовляють військову техніку для Збройних сил України за державні гроші. Будують бойові катери, модулі, БТР.

На початку жовтня стало відомо, що військово-морські сили перерахували 22,9 млн грн передоплати за ремонт двигунів військового корабля заводу "Кузня на Рибальському". Роботи виконуватимуть у рамках секретного замовлення.

Зараз ви читаєте новину «За армію руки повідрубаю: як президентське оточення краде на військових тендерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі