понеділок, 14 квітня 2014 12:36

За Януковича російські спецслужби безперешкодно працювали в Україні - Тимчук

За Януковича російські спецслужби безперешкодно працювали в Україні - Тимчук
Фото: topwar.ru

У Службі безпеки при президентстві Януковича практично повністю згорнули роботу із протидії російським спецслужбам.

Про це повідомив керівник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук, - пише "Українська правда"

"За даними групи "Інформаційний Опір", основні агентурні мережі ФСБ РФ і ГРУ ГШ ВР РФ у регіоні були сформовані в період з 2010 по 2013 рр", - повідомив він.

"А саме – після того, як із приходом в Україні до влади Януковича й із призначенням головою СБУ Хорошковського були змінені пріоритети в діяльності СБУ. Що, відповідно, викликало й структурні зміни в цій спецслужбі", - заявив він.

За його словами, навесні 2010 року була проведена реорганізація управління із захисту інтересів України від іноземних спецслужб департаменту контррозвідки.

"Нумерація відділів у цьому управлінні відповідає пріоритетам спецслужби. У ході реформування Перший відділ "переключився" із протидії російським спецслужбам на роботу проти США. Тоді як Росією став займатися Четвертий відділ", - повідомив Тимчук.

"Разом з тим даний відділ, що протидіє підривний діяльності Росії, був не тільки "засунутий на четвертий план", але й кардинально скорочений. А масштаби контррозвідувальної діяльності в східних регіонах України були значно зменшені", - заявив він.

Тимчук нагадав, що одночасно 19 травня 2010 року СБУ й ФСБ Росії підписали договір про співробітництво, відповідно до якого співробітники ФСБ повернулися на об'єкти Чорноморського флоту РФ у Севастополі й Криму. Раніше в грудні 2009 р. вони залишили Україну на вимогу Києва, оскільки активно займалися вербуванням українських громадян, фінансуванням проросійських сил і іншою підривною діяльністю.

"Одночасно в східних регіонах України розгорнула свою роботу й мережа ГРУ ГШ ВР РФ", - додав Тимчук.

"Таким чином, протягом 2010-2013 років ФСБ і ГРУ одержали можливість фактично безперешкодно працювати проти України, створюючи на Південному-Сході потужні агентурні мережі, які активізовані в даний момент. При цьому керування мережею ФСБ здійснювалося структурним підрозділом ФСБ у штабі ЧФ РФ у Севастополі, а мережею ГРУ – структурним підрозділом цієї спецслужби в Ростові-на-Дону", - розповів він.

Тимчук повідомив, що в цей час українська контррозвідка вживає екстрених заходів для відновлення своєї ефективної роботи в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «За Януковича російські спецслужби безперешкодно працювали в Україні - Тимчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі