субота, 28 червня 2008 10:18

З нагоди Дня Конституції пояснять як використовувати Державний Прапор, Герб та Гімн України

Україна відзначає сьогодні 12-ту річницю Конституції. Основний закон України як незалежної держави прийнятий парламентом в 1996 році ранком після 23-годинного засідання.

Відповідно до розпорядження уряду N538 від 28 березня, вихідний день у суботу 28 червня переноситься на понеділок 30 червня. Тобто , відпочивати будемо три дні: 28, 29 й 30 червня.

З нагоди 12-ї річниці Конституції України в Києві й Севастополі, обласних і районних центрах, інших населених пунктах будуть проводитися святкування за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних, громадських організацій, політичних партій, народних депутатів України, діячів науки й культури, повідомляє УНІАН.

Відповідно до рішення уряду, планується організувати покладання квітів до пам"ятних знаків і пам"ятників видатним діячам - творцям української держави, борцям за волю й незалежність України.

Крім того, у навчально-виховних закладах, закладах культури, військових частинах планується провести тематичні заходи, спрямовані на виховання правової культури, висвітлення історії становлення конституційного права, внеску видатних законодавців у його розвиток.

З нагоди 12-ї річниці Конституції України планується також провести виставки фото- і архівних документів, які ілюструють процес прийняття Основного Закону й історію законотворчості.

У той же час уряд вважає за необхідне в рамках святкування 12-й річниці Конституції провести інформаційно-роз"яснювальну роботу щодо порядку використання Державного Прапора України, Державного Герба України, Державного Гімну України й інші заходи, спрямовані на виховання в громадян поваги до державних символів.

Відповідно до розпорядження уряду, 28 червня в містах-героях і містах дислокації штабів видів Збройних Сил й оперативних командувань, а також у Сімферополі й обласних центрах будуть організовані святкові феєрверки.

Президент Віктор Ющенко поздоровив українців із Днем Конституції України.

У поздоровленні Ющенко відзначив: "Сьогодні ми насамперед шануємо нашу Конституцію як видатний акт твердження державності й демократії. Зробивши перші кроки, ми повинні рухатися далі, щоб продовжити розвиток країни й повною мірою й освоїти науку громадянина - навчитися відстоювати свої права в кожній життєвій, побутовій або політичній ситуації".

Глава держави підкреслює, що Конституція це найвищий договір усього суспільства, що одночасно фіксує й визначає орієнтири його розвитку. "Ініціюючи процес конституційного відновлення, я впевнений, що разом ми затвердимо наш Основний Закон як непорушну Конституцію волі, національної єдності і європейського вибору", - сказав він.

"Я твердо вірю в досягнення загальної для нас мети", - додав Президент.

До свого 12-річчя Конституція стала об"єктом дискусії представників всіх галузей влади. Її ініціатором став президент Віктор Ющенко, що заявив, що "2008 рік стане роком, коли Україні буде запропонована нова редакція Конституції". Президентські ініціативи вже давно викликають пильний інтерес, оскільки від них очікують перерозподілу владних повноважень на користь глави держави. Ющенко не може погодитися зі змінами в Конституції, які були внесені в грудні 2004 року. Саме тоді, коли він був обраний президентом, Верховна Рада змінила форму правління в країні - із президентсько-парламентської на парламентсько-президентську, обмеживши повноваження глави держави.

18 лютого ц.р Ющенко затвердив склад Національної конституційної ради /НКР/ з 97 осіб із метою підготовки проекту нової редакції Конституції України. Передбачалося, що НКР представить розроблений робочою групою проект концепції нової Конституції 23 квітня, однак засідання ради в той день було перенесено на невизначений строк. А тим часом із НКР пішли представники самої великої опозиційної Партії регіонів і приступилися до розробки власного проекту Основного закону. Уже 1 червня "регіонали" мають намір презентувати свій законопроект. Знизили свою активність у НКР і представники блоку Юлії Тимошенко. Незабаром вони також заявили про існування власного конституційного законопроекту.

"Регіонали" упевнені, що головною проблемою нині діючої Конституції є відсутність чіткого розподілу повноважень між галузями влади й подвійне підпорядкування деяких структур. Важливе місце в проекті Конституції Партії регіонів будуть займати позаблоковий статус України й надання російській мові державного статусу.

Прем"єр-міністр і лідер однойменного блоку Юлія Тимошенко також уважає, що "в Україні, як у будь-якій країні не може бути два керівники влади, країни". "Це ненормально. Якщо в будь-якій організації є два керівники, то вона вмирає через лічені місяці", - заявляє Тимошенко. Вона переконана, що "Конституцію варто міняти обов"язково, оскільки вона є причиною кризи".

У свою чергу голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає неприпустимим змінювати Конституцію під ситуацію. "По-перше, не можна змінювати Конституцію під ситуацію, чого в нас дуже багато хто бажають. По-друге, зміни в Конституцію - це не миттєвий процес, - зі спікер. - Не потрібно поспішати. Адже діюча Конституція теж дієздатна, а правові проблеми можна врегулювати прийняттям законів і рішенням Конституційного суду", повідомляє ИТАР-ТАСС.

Є в лідерів країни й розбіжності у формі прийняття нової редакції Конституції. Ющенко наполягає на проведенні всенародного референдуму. БЮТ і Партія регіонів уважають, що зміни в Конституцію повинен вносити парламент, як і записано в нині діючому Основному законі. На сторону "регионалів" і БЮТ "став" Конституційний суд. У квітні КС ухвалив рішення, що нова Конституція не може затверджуватися на всеукраїнському референдумі, поки парламент не внесе відповідні зміни в Основний закон, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «З нагоди Дня Конституції пояснять як використовувати Державний Прапор, Герб та Гімн України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі