пʼятниця, 09 листопада 2018 10:35

З банку Януковича через банк Порошенка вивели майже 2 млрд грн

З банку Януковича через банк Порошенка вивели майже 2 млрд грн
Петро Порошенко потрапив у скандал з відмиванням грошей оточення Януковича. Фото: radiosvoboda.org

З банку сина колишнього президента-втікача Віктора Януковича Олександра через банк, який належить президенту Петру Порошенка вивели майже 2 млрд грн. Про це повідомляють журналісти програми "Схеми".

Від часу, коли вже постмайданна влада пообіцяла "повернути награбоване українцям", минуло майже 5 років. Одним із таких активів мали стати майже 2 млрд грн на рахунках у банку Януковича - Всеукраїнського банку розвитку. Але час йшов, арешти з цих рахунків один за одним знімав суд, і, зрештою, майже всі ці гроші були виведені з банку – готівкою, зняті десятками мільйонів гривень за раз. Іронія долі чи ні, але свій відсоток заробив на цьому банк Порошенка. Адже в більшості випадків гроші забирали саме через каси його Міжнародного інвестиційного банку, повідомляє "Радіо Свобода"

Так звана "сім'я" перебирала контроль над фінансовими потоками, а ядром і грошовим центром бізнес-імперії президентського сина став ВБР, який входив до групи МАКО Олександра Януковича.

Після втечі Януковича у Росію за бізнес його старшого сина взялися слідчі Міністерства внутрішніх справ. 2014-го вони розпочали кримінальне провадження за фактами можливої легалізації доходів.

Було встановлено, що на підставних і підконтрольних осіб оформляли фіктивні депозитні договори. Працівники банку нібито мали десятки мільйонів гривень готівки і вирішили покласти їх на депозит у власному банку. А пізніше ВБР використав ці гроші для кредитування державної Укрзалізниці, при чому за завищеними ставками. У всій цій оборудці слідчі підозрювали схему з легалізації коштів і розкрадання коштів залізниці, яка, не маючи такої потреби, брала їх у кредит і платила завищені відсотки банку.

2015-го міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про арешт 2,5 млрд грн на рахунках ВБР". Але згодом суд зняв арешт із рахунків службових осіб банку – тих самих, які, за версією слідства, є особами, підконтрольними Олександру Януковичу.

Протягом 2016-2017-х компаніям і людям, наближеним до старшого сина екс-президента-втікача, вдалося зняти близько 2 млрд грн готівкою: гроші, які могли бути конфісковані до бюджету як незаконно отримані.

Депозитні рахунки оформляли на три десятки службових осіб банку, які не мали доходів, що відповідали би розмірам депозитів.

Генпрокурор Юрій Луценко переклав відповідальність за те, що трапилося з цими грошима, на суди.

"Рішення суду набрало чинності та частина коштів (у меншому розмірі, ніж ви говорите) була переведена на інші рахунки. У цьому випадку інстанція, яка призвела до цих подій, є суд", – сказав Луценко.

Щоб забрати кошти з банку Януковича, який нині перебуває у процесі ліквідації, вкладники повинні були відкрити рахунки у будь-якому діючому українському банку – туди і мали перерахувати їхні кошти. Майже всі екс-працівники банку Януковича, з чиїх рахунків один за одним був знятий арешт, пішли знімати гроші до Міжнародного інвестиційного банку.

Якщо врахувати, що комісія за видачу готівки складає один відсоток (така ставка офіційно вказана на сайті "МІБ"), то тільки на комісії фінустанова змогла заробити до 20 млн грн.

У банку Порошенка коментувати фінансові операції відмовились, пославшись на банківську таємницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 2 тижні Янукович має бути у суді

Олександр Янукович планував через посередників здійснити провокацію у центрі Києва, заявляли у СБУ.

Зараз ви читаєте новину «З банку Януковича через банк Порошенка вивели майже 2 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі