вівторок, 14 листопада 2017 20:23

В'ятрович спрогнозував, як далеко може зайти конфлікт із Польщею

В'ятрович спрогнозував, як далеко може зайти конфлікт із Польщею
Володимир В'ятрович: Ми не готові дозволити польській стороні диктувати нам, яким чином дивитися на свою минувшину. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Стратегія Польщі сьогодні нагадує поведінку Росії перед початком війни.

Про це розповів Володимир В'ятрович, директор Інституту національної пам'яті України в інтерв'ю журналу "Країна".

"Українці не реагували б на це так чуйно і боляче, якби не мали досвіду спілкування зі східним сусідом. Тоді теж звучали заявки щодо необхідності перегляду українцями своєї історії, щодо неприпустимості тих чи інших українських героїв" - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляків готують до зближення з Росією - В'ятрович

Способи тиску на Україну в теперішній Польщі і в Росії дуже схожі, вважає історик.

"Теми ті самі: боротьба українців за незалежність, Друга світова війна. Знаємо, чим все закінчилося з Росією. Спроба контролювати наше минуле переросла у спробу контролювати наше сьогодення і майбутнє. Ми не готові дозволяти польській стороні диктувати нам, яким чином дивитися на своє минувшину. Це спричиняє таке загострення.

Я не хочу вірити дуже похмурим прогнозам про те, що мова йде про якісь територіальні претензії. Це вже задалеко. Але плекання антиукраїнських настроїв, поєднане з ностальгією за втраченими територіями, - дуже небезпечна політична суміш. Може вилитися в реваншизм і ревізіонізм щодо питання кордонів. Поки що жодна політична сила в Польщі цього не артикулювала. Це добре", - підсумовує він.

Велике інтерв'ю з істориком Володимиром В'ятровичем читайте в наступному числі журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович спрогнозував, як далеко може зайти конфлікт із Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі