вівторок, 20 травня 2014 12:40

Вступ до НАТО українцям обійдеться дешевше, ніж нейтральність - Таран

Вступ до НАТО українцям обійдеться дешевше, ніж нейтральність  - Таран
Фото: www.gazeta.lviv.ua

Референдум щодо вступу України до НАТО потрібно проводити лише після того, як суспільство зрозуміє всі плюси і мінуси від Північноатлантичного альянсу.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"В Україні зараз є два шляхи: можна говорити про нейтральність і за стереотипами уявляти, що це означає мирний статус. А можна вступати в НАТО і гарантувати свою безпеку", - сказав експерт.

Він пояснив, що нейтральний статус України означає значні фінансові вливання в армію, що наразі є проблематичним.

"Сьогодні нейтральність обійдеться Україні дуже дорого. Адже передбачає величезні фінансові витрати на армію, підготовку, військові тренінги. Наприклад, за швейцарським зразком. Там кожен здоровий чоловік зобов'язаний узяти зброю і брати участь у військових навчаннях. Таку систему потрібно запроваджувати в Україні. Це колосальні вливання коштів. Насправді нейтральність означає набагато войовниче суспільство, ніж суспільство, яке є членом НАТО. Але українці цього не розуміють", - наголосив експерт.

Він переконаний, що перед тим як виносити питання НАТО на референдум, в Україні потрібно провести інформаційну кампанію.

"Перед тим, як проводити будь-який референдум щодо членства в НАТО, треба насамперед українцям дати альтернативи, пояснити, що означає нейтральний статус. Або пояснити альтернативу вступу до НАТО. Наприклад, що це означає набагато менше вливання у військово-промисловий комплекс і, що це більш мирний і менш проблемний для суспільства вибір. Після того, як суспільство пройде через інформаційну кампанію, тоді можна проводити референдум", - зазначив Таран і додав, що питання щодо вступу до НАТО використовувалося попередньою владою винятково як "лякалка для українців".

Нагадаємо, що кандидати в президенти висловили різні позиції щодо референдуму по вступу до Північноатлантичного альянсу. Зокрема Тимошенко підтримала ідею його проведення. Натомість Порошенко висловився проти, наголосивши, що такий референдум наразі не забезпечить єдності України.

Зараз ви читаєте новину «Вступ до НАТО українцям обійдеться дешевше, ніж нейтральність - Таран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі