субота, 08 жовтня 2011 14:20

Вселенський патріарх прийняв Януковича на Афоні

Вселенський патріарх прийняв Януковича на Афоні

Константинопольський патріарх Варфоломій прийняв у п'ятницю на Афоні президента України Віктора Януковича. Про це повідомляє в суботу РИА "Новости" з посиланням на Афінське агентство новин.

Патріарх прилетів на Афон зі Стамбула, де знаходиться його кафедра, щоб прийняти українського лідера.

Янукович підкреслив на зустрічі з патріархом Варфоломієм добрі відносини між Україною і Вселенським патріархатом. За його словами, Україна покладає великі надії на підготовку Всеправославного собору, сподіваючись, що його рішення будуть мати позитивні наслідки для української церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секс-шоп збирає пожертви на церкву

У свою чергу, патріарх Константинопольський заявив, що розглядає відносини своєї кафедри з українською церквою як "матері-церкви" і "люб'язної дщері". Варфоломій також висловив скорботу у зв'язку з церковними розколами на Україні, де існує визнана іншими помісними церквами Українська православна церква Московського патріархату, а також невизнана Українська православна церква Київського патріархату і невизнана Українська автокефальна православна церква.

"Мати-церква сумує і вболіває про страждання своїх дітей в тій країні", - сказав Варфоломій про церковну ситуацію в Україні. За його словами, він має намір відвідати Україну.

"Якщо я зможу знову відвідати Україну, відповідаючи на люб'язну пропозицію президента (України), це буде для зміцнення зв'язків між нею та матір'ю-церквою, і для того, щоб знову допомогти з боку матері-церкви усуненню розколів, які, на жаль, продовжують існувати в лоні українського православ'я", - додав патріарх Варфоломій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни вимагають церкви на дахах і гондоли на Русанівці

Водночас джерело в дипломатичних колах повідомило "Інтерфакс-Україна", що Янукович відвідав Афон у п'ятницю після участі в бізнес-форумі в Салоніках. Зустріч Януковича з патріархом Варфоломієм I відбулася в Кар'є - адміністративному центрі Афона.

Подробиці зустрічі при цьому не уточнюються.

В даний час Янукович, за інформацією агентства, все ще знаходиться в Греції і поки неясно, чи повернеться він в Україну до церемонії урочистого відкриття реконструйованого до Євро-2012 НСК "Олімпійський" у Києві.

Афон - чернеча республіка, що складається з 20 монастирів, яка користується правом самоврядування в складі Грецької республіки, але в духовному відношенні підкоряється Константинопольському (Вселенському) патріархату.

Нагадаємо, Янукович перебував у Греції з дводенним візитом.

Зараз ви читаєте новину «Вселенський патріарх прийняв Януковича на Афоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі