пʼятниця, 16 вересня 2011 13:50

Вперше в історії Данії прем'єрське крісло дісталося жінці

Вперше в історії Данії прем'єрське крісло дісталося жінці

"Червоний блок" лівих і лівоцентристських сил здобув перемогу на парламентських виборах у Данії, що пройшли 15 вересня. За даними данської телерадіокомпанії DR, після підрахунку 99,6 відсотка бюлетенів ліві отримують 50,2 відсотка голосів і 89 місць в парламенті країни. Новим прем'єр-міністром Данії стане лідер соціал-демократів - найбільшої партії "червоного блоку" - Гелле Торнінг-Шміт (Helle Thorning-Schmidt). Вона буде першою жінкою-головою уряду в історії країни.

Примітно, що соціал-демократи, набравши 24,9 відсотка, показали трохи більш низький результат у порівнянні з попередніми виборами в 2007 році і втратили одне місце в парламенті. Друга за величиною партія лівої коаліції - Соціалістична народна партія - втратила сім мандатів. Однак зростання популярності двох інших учасників "червоного блоку" - "Радикальної Венстре" і Червоно-зеленої коаліції - дозволив лівим здобути перемогу. Обидві партії отримали на вісім місць більше, ніж чотири роки тому.

Представники ліберально-консервативного "синього блоку", який перебував при владі в країні останні десять років, отримали на виборах 49,7 відсотків голосів і 86 мандатів. Найпопулярнішою партією Данії, як і раніше залишається ліберальна "Венстре", яка входить в праву коаліцію. Вона набрала 26,7 відсотка голосів і отримала ще одне місце в парламенті. Однак її партнери - націоналістична Датська народна партія, Консервативна партія і Ліберальний альянс - показали в цілому незадовільні результати.

Лідери "синього блоку", у тому числі нинішній прем'єр-міністр Данії та голова Венстре Ларс Люкке Расмуссен, вже визнали поразку. У ніч на 16 вересня в інтерв'ю телеканалу TV2 Расмуссен оголосив про майбутню відставку уряду.

Зараз ви читаєте новину «Вперше в історії Данії прем'єрське крісло дісталося жінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі