четвер, 10 травня 2007 11:08

Володимир Путін зірвав енергетичний саміт в Польщі

Володимир Путін зірвав енергетичний саміт в Польщі

Напередодні відкриття в Польщі так званого "антиросійського" енергетичного саміту, присвяченого пошуку альтернативних російським джерел нафти і газу, Москва перейшла в рішучу контратаку. Очолив її президент РФ Володимир Путін.

Вчора почався офіційний візит Володимира Путіна до Казахстану і Туркменії. Сьогодні увечері разом з Нурсултаном Назарбаєвим Володимир Путін вилетить до Туркменії, 12 травня повернеться в Актау, де запланована трибічна зустріч президентів Росії, Туркменії і Казахстану, а потім ще на два дні затримається в гостях у казахського президента. Таким чином, на саміті відсутній один із головних учасників - Нурсултан Назарбаєв, гостити у якого російський президент буде всі дні польського саміту.

Кінцева мета безпрецедентного за своєю тривалістю турне президента Росії по Середній Азії - запобігти будівництву транскаспійськіх трубопроводів в обхід Росії.

Нагадаємо, що 11-13 травня в Польщі має відбутися енергетичний саміт так званої п"ятірки (Польща, Україна, Азербайджан, Грузія і Казахстан), яка планує домовитися про створення нафтового маршруту Одесса-Гданськ в обхід Росії з використанням вже побудованих трубопроводів Одесса-Броди (Україна) і Плоцьк-Гданськ до 2011 року. Проект розрахований на ослаблення залежності від російських енергоносіїв і як ресурсна база припускає Казахстан і Туркменію. До останнього часу Росія займала монопольне положення на ринках транспортування нафти і газу. Експорт казахських і туркменських енергоносіїв повністю контролювався Москвою.

Через візит Путіна до Туркменії і Казахстану формат "антиросійського" енергосаміту в Польщі змінився. З міцної "п"ятірки" він перетворився на слабку "четвірку". І проходити він буде на тлі демонстративної зустрічі глави Росії з лідерами двох країн, на енергоресурси яких так розраховують європейці, повідомляє "Ъ".

Зараз ви читаєте новину «Володимир Путін зірвав енергетичний саміт в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі