Ексклюзиви
середа, 13 квітня 2011 11:54

"Влада скоро дограється"

  Богдан Бенюк був членом Партії зелених. Нині заступник голови ВО “Свобода”,   член Політвиконкому. Двічі ходив на вибори зі “Свободою”, яка не могла подолати 3% бар'єр. На останніх місцевих виборах обрався до Київської облради.
Богдан Бенюк був членом Партії зелених. Нині заступник голови ВО “Свобода”, член Політвиконкому. Двічі ходив на вибори зі “Свободою”, яка не могла подолати 3% бар'єр. На останніх місцевих виборах обрався до Київської облради.

- Ми хвора нація, - каже актор та депутат Київоблради від "Свободи" Богдан Бенюк, 53 роки. - Тому що 20 століття катком прокотилося по нашій Україні. 1930-ті роки та дві війни знищили обдарованих людей - еліту. Має бути можливість їй відродитися. Наразі цього не дано. Поки що наша "еліта" національно несвідома, немає цілісної нації та єдності.

З Богданом Михайловичем зустрічаємося на третьому поверсі у театрі ім. Франка в гримерці №12. Вона розрахована на шістьох акторів. Над місцем Бенюка біля вікна — на дзеркалі наклейка "Свободи" та прапорець "Нашої України".

- Я ще 2004 року його з майдану приніс, - усміхається і включає телевізор. Там транслюють19-ту церемонію нагородження переможців "Київської пекторалі". Бенюк є членом оргкомітету.

- Будемо так дивитися, - пояснює.

Чому українці - не цілісна нація?

- Наш сусід із Заходу єдиний у своїй релігії. Зі Сходу - в своїй церкві російського патріархату, хоч вони на половину залежать від церков, що розташовані в Україні. А що у нас? Російський патріархат, київський, греко-католики. В одному селі по три-чотири церкви. Це нас розриває. Зубожіння нації взагалі просто дике. Я спілкуюся з селянами. Їх ображає, коли по телевізору показують, на яких автомобілях їздять і як живуть доморощені мільярдери, керівники уряду та депутатського корпусу. А в цьому селі залишилася одна лампочка, забиті вікна, стежки заросли кропивою.

Хто має лікувати суспільство?

- Відновлена еліта. Це молоді люди, які живуть в сучасному світі. Але коли у нас з'являється талановитий молодий спеціаліст, його одразу купує якась фінансова структура і він вже працює разом з ними. Чому у нас таке зрадництво? Як це не прикро звучить, ми нація зрадників і тих, хто шукає найтепліше місце. Продаємося дуже легко. Тому у владі сидять політики, які правлять 20 років. Вони подібні до банки огірків – перетасовуються в розсолі знизу вгору і навпаки. Президент та члени уряду займаються словоблуддям. Це стало нормою поведінки. Нам кажуть, що ми маємо великі успіхи. А ми бачимо, що відбувається з тією ж ціною на бензин та продукти. Ніхто не відповідає за вчинки.

Скільки потрібно часу для формування нової еліти?

- Двадцять років незалежності дало нове покоління. Воно має чіплятися за життя в Україні. Я не хочу, щоб талановиті люди їхали звідси, бо тоді нам буде капець. Невдоволення наростає. У нас може статися африканський варіант. Треба, щоб влада добровільно була передана молодим. Але ми бачимо, що при такій ситуації добровільної передачі не буде.

До якого часу українці будуть терпіти цю владу?

- Все може раптово "вибухнути". Подібно до того, як люди вийшли захищати свій бізнес. Влада дограється. Підприємці зараз кажуть, що в квітні буде новий Майдан. В кінці року вони почали ставити політичні вимоги. Цього раніше не було.

У нас має піти друга хвиля революції - цунамі. В політиці воно закінчиться добре, тому що прийдуть нові молоді люди. Прикладом можуть бути події в Греко-католицькій церкві, де Гузар мудро зробив, коли "теплою рукою" віддав жезл молодому Шевчуку. Так має бути і в політиці. Нинішні політики мають відійти в тінь.

Янукович може "теплою рукою" передати владу?

- Він поставив собі за мету бути два терміни. Хоча Ющенко теж так думав, але все зробив для того, щоб не добути перший. Янукович стоятиме до кінця і боротиметься. Але його команда іде на такі моральні руйнування, і цим працює проти нього. Ті засоби, які вони використовують, можуть не довести Януковича навіть до кінця першого терміну. Народ незадоволений. Показовим прикладом може служити вимушена 20 % надбавка вчителям, викликана їхнім виступом, треба було "гасити" незадоволення, знайти винних. Знайшли? Прем'єр пожурив Табачника, той сказав, що винен Мінфін і знову заспокоїв народ. Нам розігрують кабмінівську виставу.

Нові лідери "виростатимуть" на майданах?

- Так і це має бути молодь. Колись Радянським Союзом керували сімдесятирічні діди із Політбюро. Там на 60-літнього дивились, як на Ромео. Такий і у нас уряд – діди старі. Ще б Бенюка туди засунули. Для держслужбовців має бути віковий ценз, а перевагу надавати тридцяти-сорокарічні.

Які цінності має сповідувати нова еліта?

- Відповідальність за слова, за свою позицію, чесність та порядність. Це звучить банально, але цього ніхто не відміняв. Дивимося на прем'єр-міністра, коли він говорить по русько-українськи й ми йому ніби й віримо. А коли щось виявляється не так, то виходить президент й говорить: "Я починаю шукати нового прем'єра". І ми думаємо: Може, він не знає, що ми погано живемо? Це старий маскарад про поганих бояр і доброго царя-батюшку. Таке враження, що з нами грають в "театр". Ті люди, які знаходяться у Верховній Раді, уряді, хіба захищають інтереси корінної нації? Ні.

Що зможе вивести Україну з економічної кризи?

- Нас мусить врятувати село, наша земля, яка зможе годувати весь світ. Зараз влада висмоктує з нього останню кров. Звісно, такого села, як раніше, не буде. Воно має повернутися у вигляді невеличкого містечка, де будуть робочі місця і вся побутова інфраструтркра.

Хто має піднімати українське село?

- Уряд має виділяти під це гроші. Зараз він працює над тим, щоб убити те, що є. У Пирятинському районі на Полтавщині земля віддана в оренду, обслуговують її араби, які там сіють ріпак без сівозміни. Це підсудна справа. Не можна знущатися не лише над людиною, але й над землею, яка нас годує. Всі знають, що вона має відпочивати або, як кажуть у мене вдома, "блогувати" А люди, що живуть поруч, не мають ніяких прав на цю землю. Це ж бандитизм. Куди цим людям діватися? Я вам скажу про своє село Битків. У нас там був нафтовий комплекс, він зараз не працює. Так там можна знімати класичний фантастичний фільм. Марсіани прилетіли, бардак, сміття, жах. Таке враження, що тут були якісь катаклізми. А все йде від душевної неврівноваженості. В українців розвалилася найважливіше - душа. Ми були колись сильні родинністю. Це культивувалося. Ми казали, що українці настільки добрі, що можеш мандрувати й тебе приймуть та впустять на ніч. Тепер спробуй зайди. Не пустять. Страх довкола. Людина боїться, оскільки молодий здеградований хлопець прийде й вб'є бабусю за 40 гривень.

Влада готова визнати свої помилки і вибачитися перед народом?

- Вона ніколи цього не зробить.

Чому сучасні політичні сили не мають чітких реальних програм розвитку України?

- Якщо наші не справляються, то, може, нам варто виписувати уряд в німців, шведів та французів? Запозичити їх. У нас же бабло перемагає все. Всі галузі поділені від будівництва до медицини. Ми боремося з корупцією, а вона давно нас перемогла. Кому тут потрібні програми?

Як побороти корупцію?

- Ми звикли, що треба боротися з нею внизу. А треба навпаки. Почати з першого найвищого (президента - "ГПУ".), а потім із Кабінету Міністрів. Тоді маленькі українці не будуть давати та брати хабарів. Якщо цього не зрозуміють, то все може закінчитися революцією. А я б не хотів, щоб вона була, щоб Росія захищала одну територію України, Польща – іншу. Ми живемо на землетрусі наших душ.

Янукович може віддати "Меджигір'я"?

- Тоді йому доведеться віддавати все. Це небезпечний прецедент. Мені цікаво, чи отримують вони наші олігархи задоволення від того, що накрали.

Що в такій ситуації може запропонувати суспільству "Свобода"?

- Проведення люстрації. Всі, хто мають зв'язки із Компартією, КДБ, спецслужбами інших держав, повинні відійти. Коли "Свобода" буде мати більшість в парламенті, ми це проведемо. Ми там можемо з'явитися тоді, коли самосвідомість людей буде прихильна до тих патріотичних сил, яких обзивають "рогатими націоналістами". Націоналіст в Росії та Польщі – це патріот. А в Україні, виявляється, це рогатий бандит, блазень і чомусь ворог України, який вбиває євреїв, росіян, всіх, хто не є українцями. Кілер якийсь. На нас є це клеймо, яке вбивалося роками в душі комуністичної ідеологією. Багато від цього втрачаємо.

Україна може пройти шлях до єдності?

- У нас не лише Схід та Захід не разом, у нас і в сім'ї все так само. Ви знаєте багато щасливих родин? Від цієї маленької "ячейкі общєства" проектується все й на державу. Ми ж зараз збайдужіли, не вболіваємо за сім'ю, сусідів, друзів, країну, мову, національну гордість. Це говорить про апатію. Нещодавно в Англії вийшло півмільйона на страйк. А у нас? Піднімають ціни, довбуть по всіх напрямках, а ми сидимо і чекаємо. Чого?

У Бенюка дзвонить мобільний.

- Катю, вже біжу, - відказує у слухавку і виходить.

Повертається за 10 хв. Пояснює, що нагороджував Наталію Сумську за кращу жіночу роль. Вона — дружина його кума Анатолія Хостікоєва.

Чому влада активно взялася за резонансні кримінальні справи – Ґонґадзе, Чорновола?

- Це для того, щоб відволікти увагу від економічних проблем і сказати: "От бачите, навіть колишній президент у нас відповідає перед законом. Тоді всі будуть відповідати". Робиться все для очей, які дивляться на нас з-закордону - для Європи, яка дає кошти. Якщо ці речі спрацюють, почнеться мор, терор. З опозицією почнуть розбиратися.

Янукович – не вічний президент. Колись із ним можуть вчинити, як з Кучмою?

- Та людина, яка заступає на каденцію, думає, що буде там до дня смерті. Спрацьовує егоїзм і те, що нібито він Богом посланий на цю планету. Питання того, що він обраний однією третьою населення само собою замовчується. По-нормальному мало б було бути так: він мав би знайти спільну мову з тими, хто за нього не голосував. Це не робиться. Говориться, що ніби вся Україна підтримує президента. Якщо він вимагає поваги до себе, ми так само хочемо бачити повагу від нього і його команди, яка займається українськими справами. А вони їдуть в Євросоюз і говорять, як у нас добре, які ми потужні кроки робимо. І їм вірять. Бо вигідно дати бабло під такі високі відсотки (кредит Міжнародного валютного фонду. - "ГПУ"). Можна йти іншими шляхами – не брати ці гроші, а залучити відкриті інвестиції. Зараз їх з-за кордону ніхто не може привезти. Кожен прем'єр тримає певну галузь. Там ідуть відкати. Стадіони, які будують до Євро-2012, у нас золоті. За кошти, які були витрачені на київський, можна було три побудувати. А кажуть, що ще не кінець. Можна ж гарно нажитися. Іноземні інвестиції можуть з'явитися тільки при державній підтримці. А її немає, бо це не вигідно олігархам, які керують всіма державними структурами.

Зараз ви читаєте новину «"Влада скоро дограється"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути