субота, 24 січня 2009 14:56

Вимагати за транзит газу 5 доларів наразі неможливо - Тимошенко

Застосування більш вигідної для України австрійської формули визначення вартості транзиту газу, яка могла б дати ставку і в 5 доларів за транзит тисячі кубометрів російського газу, на сьогодні неможливе.

Про це заявила прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко в інтерв"ю "Дзеркалу тижня".

"Австрійська формула має низку складових, які вкрай суб"єктивні і які в нас порахувати неможливо. Наприклад, вартість землі, по якій проходять транзитні газопроводи. Як може автоматично працювати формула, коли ні в Росії, ні в Україні не існує ринку землі, кадастру й чіткого розуміння: які ділянки скільки коштують?", - сказала вона.

"А з огляду на те, що газотранспортна система проходить через усю країну, я хочу бачити людину, яка зможе визначити вартість кожного метра землі, точно порахувати коефіцієнт її вартості в системі газтранзиту, а потім іще узгодити це з Російською Федерацією", - додала Тимошенко.

Прем"єр зазначила: "Переговори на цю тему можуть тривати роками. Причому врахуйте, що погоджувати складову оцінки вартості землі потрібно щокварталу".

"Крім того, ціна транзиту найбільшою мірою залежить від ціни технічного газу для прокачування, а в Австрії ціна газу становить близько 550 дол. І якщо такий дорогий газ спалювати як технічний, то, звичайно, транзитна ставка може становити сьогодні 5 дол. і більше", - сказала Тимошенко.

"Інша справа словацька формула – це оцінка самої газотранспортної системи та вартості її експлуатації: поточного ремонту, капітального ремонту, модернізації, технічного газу, амортизації і плюс частка прибутку. Словацька формула вважається однією з найвдаліших у Європі, оскільки там немає суб"єктивних складових", - додала прем"єр.

Саме тому, судячи з її слів, за основу для визначення вартості транзиту взяли словацьку формулу, запропоновану Росією, відповідно до якої ставка буде 2,5 долари.

"Коли дві сторони виходять на переговори, то кожна ставить собі мету-максимум. Але насправді знає і межу припустимого відступу. При цьому ніколи не буває, щоб одна сторона стовідсотково виграла, а друга – стовідсотково програла. Рухаючись назустріч одне одному, сторони знаходять точку взаємоприйнятності", - зазначила Тимошенко.

На запитання, чому газові угоди між Україною та Росією підписано на 10 років, вона відповіла: "Я вважаю, що чим більший термін стабільності в наших відносинах, який визначений формульним підходом до встановлення ціни, тим вільніша Україна, тим міцніша її незалежність, тим менш політизована наша енергозалежність".

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Вимагати за транзит газу 5 доларів наразі неможливо - Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі