четвер, 25 жовтня 2007 16:34

Військові експерти хочуть професійної армії

Експерти вважають нереалістичним скасування призову на строкову військову службу з 1 січня 2008 року. Як повідомили у Центрі досліджень політичних цінностей, про це свідчать результати опитування експертів, проведені з приводу домовленості БЮТ та НУ-НС відмовитися від призову з наступного року.

На переконання директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, це нереалістично, і питання навіть не в технічних особливостях, а в тому, "чи є вчорашня парафована угода консолідованою позицією Кириленка, НУ-НС та Президента як головнокомандувача Збройних сил України". Експерт вважає, що В"ячеслав Кириленко, "зіграв на випередження, парафувавши угоду з таким формулюванням щодо контрактної армії".

Між тим, на думку Карасьова, "узгодження всіх політичних і технічних деталей реалізації цих задач потрібно буде шукати в більш широкому колі зацікавлених учасників: Президента, міністра оборони, прем"єр-міністра і двох коаліцієутворюючих політичних сил".

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв також впевнений, що "ця дискусія є не на часі". На його переконання, немає передумов, щоб з 1 січня раптом відмовлятись від призову. Експерт зазначив, що "більш зваженою і зрозумілою виглядає позиція діючого міністра оборони".

Водночас військові експерти висловлюються за якомога швидший перехід української армії на професійну основу.

"Найбільша проблема в питанні переходу на професійну армію, – вважає перший голова Спілки офіцерів України, генерал-майор Вілен Мартиросян, – це фінанси. – Але якщо Юлія Тимошенко бере на себе обіцянку як майбутній прем"єр-міністр, профінансувати потрібні витрати, то армія буде укомплектована в необхідний терміни й на нових умовах".

Скасування загального призову, на його думку, допоможе матерям, які бояться віддавати своїх дітей до армії.

У свою чергу, колишній начальник штабу ВМС України, контр-адмірал Микола Костров, каже, що "реформування яке триває багато років, інакше як знищенням армії назвати не можна". Він стверджує, що "питання переходу від строкової служби до контрактної обговорюється протягом багатьох років, але крім балаканини відсутнє будь-яке реформування Збройних Сил".

Інший військовий – генерал-лейтенант Дмитро Уманець переконаний, "якщо в Тимошенко вистачить волі, а в чиновників переважить здоровий глузд, то ми прийдемо до того, що будемо формувати професійну армію, а не лише балакати про це".

"Я прибічник того, що необхідно формувати професійну армію. І чим швидше ми почнемо це робити, тим краще буде для національної безпеки", – наголосив Уманець.

За матеріалами: УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Військові експерти хочуть професійної армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі