четвер, 11 січня 2018 13:20

Війна, гаманці і корупція - соціолог назвала топові проблеми українців

Війна, гаманці і корупція - соціолог назвала топові проблеми українців
Сьогодні українців турбують війна, зарплати і корупція. Водночас населення має низьку довіру до влади, зокрема президента, каже соціолог Ірина Бекешкіна. Фото: thedailybeast.com

Сьогодні українців турбують війна, зарплати і корупція. Водночас населення має низьку довіру до влади, зокрема до президента.

Про це сказала соціолог Ірина Бекешкіна.

"Три основні проблеми, які громадяни вважають топовими. Перше - це, звичайно, війна. Друге - економіка, рівень життя, зарплати, пенсії, економічне зростання. І третє - корупція", - розповіла вона в ефірі телеканалу Еспресо TV.

"Люди не довіряють суддям, лише 10% довіряють. Ще менше президентові, Верховній Раді.

Кому довіряють? 40% закордонним експертам і стільки ж антикорупційним громадським організаціям", - сказала вона.

"В кінці року корупційна система пішла у наступ, використовуючи ті можливості які в неї є. Стравлюючи органи (антикорупційні. - Gazeta.ua) між собою. Системі було би дуже вигідно, щоб антикорупційні органи з'ясовували стосунки між собою, а не з корупціонерами.

Тому багато що залежить перш за все від позиції суспільства. По-друге, давайте будемо чесними, від позиції наших закордонних партнерів", - зауважила вона.

"Протестні настрої високі в Україні всі 26 років її існування. Коли вони можуть перейти, чи ні, у вибух, залежить від політики влади. Якщо буде насильство - то це можливо. Якщо буде щось, що взагалі обурить враз великі маси суспільства - це можливо.

Упереджувальна для масових рухів обставина - немає політика, якому би люди довіряли. Який міг би вивести за собою", - сказала соціолог.

"Україна вилікувалася від багатьох хвороб, але ракова залишилася - система, яка породжує корупцію - олігархічно-кланова. Не лише економічна, але і політична", - заявила Бекешкіна.

Переломний момент відбудеться, коли громадянське суспільство саме створюватиме політичні партії, додала соціолог.

"І не 8-10 як зараз, а одну", - резюмувала Бекешкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенкові радять відкликати законопроект про Антикорупційний суд

85,9% українців вважають боротьбу з корупцією повністю або переважно неуспішною.

Зараз ви читаєте новину «Війна, гаманці і корупція - соціолог назвала топові проблеми українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі