четвер, 03 березня 2016 13:11

Вибори на Донбасі остаточно розв'яжуть руки агресору - політолог

Вибори на Донбасі остаточно розв'яжуть руки агресору - політолог
Reuters

Європейські лідери наполягають на виборах на окупованому Донбасі, бо хочуть зняти санкції проти Росії. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"РФ намагається виторгувати послаблення позицій Європи щодо України в обмін на зменшення сирійської кризи. Щоб санкції припинили, або пом'якшили. Європа теж хоче знайти божевільний привід, щоб їх зняти", - сказав він.

За словами експерта, на Заході "вишукують варіанти" як це зробити.

"Спочатку під зовнішнім тиском нам пропонували поміняти Конституцію. Потім європейська дипломатія зрозуміла, що цього не вийде. Навіть сьогоднішня Верховна Рада, коаліція не в змозі поміняти Конституцію. Повернулися до першого варіанту - виборчий закон, який фактично легалізує терористів на Донбасі. І абсолютно переводить весь цей конфлікт у площину громадянського конфлікту в Україні", - пояснив Кочетков.

Експерт вважає, що вибори можуть проходити лише після повного контролю над територіями.

"Європейські міністри намагаються якимось чином аргументувати, що треба проводити вибори. Це, на жаль, записано у Мінських домовленостях. І дуже добре, що українська делегація у Мінську, перш за все Кучма і Безсмертний, зайняли дуже жорстку позицію. Спочатку - контроль над українсько-російським кордоном. Доступ українських ЗМІ і партій на Донбасі. Контроль за безпекою. Аж потім тільки вибори. От про це і будуть говорити сьогодні у Парижі", - сказав політолог.

За словами експерта, вибори на Донбасі можуть "остаточно розв'язати руки" агресору.

"Нам треба наполягати на тому, що це остаточно розв'яже руку агресору. Якщо Росії пройде варіант, коли вони спочатку анексують Крим, розв'язують гібридну війну на Донбасі і потім шантажують Європу. Їм це сходить з рук. То вони зможуть продовжувати це у Прибалтиці, навіть Польщі і так далі. Це саме може відбутися і в Туреччині з боку РФ. Європейські лідери це все усвідомлюють. Але не хочуть мати внутрішній конфлікт з власним бізнесом, виборцями. Санкції проти Росії — це економічні втрати. А кожен європейський політик обов'язково думає про вибори. Бо там не так як у нас — тобою не задоволені, а все одно обирають. Там якщо суспільство не задоволене політиком — це край його політичної кар'єри. Європейське суспільство вже майже забуло про Україну. Бо у них на першому плані є біженці із Сирії", - резюмував Кочетков.

Нагадаємо, сьогодні міністри закордонних справ країн "нормандської четвірки" збираються у Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Вибори на Донбасі остаточно розв'яжуть руки агресору - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі