середа, 22 вересня 2021 20:23

"Виборці Зеленського молоді й заможні. Не відчувають негативних змін" - політолог

"Виборці Зеленського молоді й заможні. Не відчувають негативних змін" - політолог
Михайло Басараб: "Провідні олігархічні телеканали не критикують Зеленського. Президент перебуває у "теплій ванні". А більшість українців дізнаються новини саме з телевізора. Це лише позитивна інформація". Фото: Тарас Подолян

Провідні українські канали не критикують президента Володимира Зеленського. З поширенням соцмереж люди почали менше довіряти фактам і збайдужіли до політики. Виборці Зеленського не одразу відчувають негативні зміни, тому продовжують його підтримувати.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

"Провідні олігархічні телеканали не критикують Зеленського, – каже він. – Президент перебуває у "теплій ванні". А більшість українців дізнаються новини саме з телевізора. Це лише позитивна інформація".

Єдине джерело критики – канали Порошенка. Але їхній вплив невеликий порівняно з провідною четвіркою – "Україна", 1+1, "Інтер" та ICTV, зазначає політолог.

Україна і весь світ переживають революцію соціальних мереж. Однак некерований потік інформації дезорієнтовує користувачів, наголошує Басараб.

"Океан інформації, фейки і маніпуляції, розваги знижують рівень критичного мислення в суспільстві. Соцмережі генерують багато примітивної та зайвої інформації. Обсяги величезні. Поширюється неправдивий контент. Спрацьовує захисний механізм – люди перестають довіряти, менше цікавляться політикою", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція, війна, тарифи та безробіття: чому Зеленський втрачає рейтинг

Читачі більше сприймають короткі повідомлення і зображення, а не довгі тексти. Людям усе більше здається, що політика – це шоу, до якого можна ставитись несерйозно. Виборці Зеленського оцінюють його діяльність за зовнішнім антуражем, робить висновок політолог.

"Після 2019 року підвищуються ціни, сповільнилися темпи зростання добробуту, зменшуються субсидії, є проблеми з вакцинацією. Але колапсу не сталося. Виборці Зеленського – відносно молодші й заможніші. Вони відчувають негативні зміни менше, ніж старші і незаможніші. Тому виборці президента залишаються з ним. Він постійно створює для них красиву картинку. Ситуація зміниться, коли навіть молодші і заможніші відчують погіршення", – підсумовує Басараб.

Повне інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте в журналі "Країна"

За даними опитувань, проведених Соціологічною групою "Рейтинг" на початку вересня, за Зеленського готові віддати голоси 31% виборців.

Водночас 13,3% підтримали б Петра Порошенка, 10,9% – Юрія Бойка, 9,2% – Юлію Тимошенко, 6,1% – Ігоря Смешка, 5,7% – Володимира Гройсмана, 5,7% – Євгена Мураєва, 4,1% – Олега Ляшка, 3,7% – Дмитра Разумкова, 3,1% – Арсенія Яценюка.

У першому турі виборів президента 31 березня 2019 року за Зеленського проголосували 30,24% виборців. У другому – 73,22%.

Зараз ви читаєте новину «"Виборці Зеленського молоді й заможні. Не відчувають негативних змін" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі