пʼятниця, 11 квітня 2014 18:32

Виборчий бар'єр треба знизити до одного відсотка — Попов

Виборчий бар'єр треба знизити до одного відсотка — Попов
Фото: dt.ua

Екс-голова Комітету виборців України Ігор Попов вважає, що ймовірність дострокових виборів парламенту складає 80 %.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

За словами експерта, формальною причиною буде зміна повноважень Верховної Ради, бо вона обиралася за Конституцією 1996 року. "Політична причина полягатиме в тому, що президенту Порошенку буде замало своїх депутатів та забагато перебіжчиків та запроданців. Йому треба буде сформувати свою групу депутатів. З іншого боку, якщо перемагає Тимошенко, у неї залишається достатня парламентська підтримка. Зараз вона обіцяє за підтримку своєї кандидатури на президентських виборах не розпускати Верховну Раду", - зазначив Попов.

Колишній очільник Комітету виборців наголосив, що як Порошенко, так і Тимошенко захочуть, аби залишити нинішню виборчу систему. "Можливо, виступатимуть за повернення пропорційної системи. В такому разі, як і раніше, президент України буде особисто затверджувати переважну більшість членів парламенту, формуючи списки кільком політичним силам. Тоді не буде ніяких праймеріз та впливу на це українців чи членів партії. Виборці трохи образяться. Вони люблять мажоритарників, бо це завжди Діди Морози із подарунками. Але все одно ніяк особливо не відреагують. Насправді потрібно було б ввести відкриті регіональні списки. Партія в кожній області висувала би певну кількість кандидатів. Вони всі проводять агітацію. Потім виборців просто ставлять галочки у бюлетені навпроти прізвищ тих, хто найбільше сподобався. Не обов'язково за тих, хто перший чи другий зверху. Таким чином перші можуть не пройти, а кандидати працюватимуть не тільки в Києві чи на закордонному окрузі, але з'являтимуться й в полях. Проте шансів на те, що таку систему запровадять, дуже мало", - зауважив він.

"Якщо продовжувати тему оздоровлення політичної системи, то було б доцільним знизити виборчий бар'єр до одного-двох відсотків. Фактично всі діючі партії себе дискредитували. Тому треба дати шанс новим політичним силам провести хоча б невеликі фракції. Після того вже можна буде нарощувати підтримку", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Виборчий бар'єр треба знизити до одного відсотка — Попов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі