четвер, 16 жовтня 2008 14:22

Верховний суд вимагає, щоб Ющенко скасував ліквідацію суду

Указ президента від 13 жовтня, яким ліквідовано Окружний адміністративний суд Києва та утворено Центральний і Лівобережний окружні адмінсуди столиці необхідно скасувати.

Про це йдеться в листі голови Верховного Суду України Василя Онопенка до президента Віктора Ющенка від 15 жовтня, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

У ньому Онопенко вказує на "грубі порушення порядку ліквідації та утворення судів, встановленого Конституцією та законами України".

Так, зазначає голова ВСУ, відповідно до п. 23 ст. 106 Конституції, президент утворює суди у визначеному законом порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 20 закону "Про судоустрій" суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються президентом за поданням міністра юстиції, погодженим з головою Верховного Суду або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.

"До мене як до голови Верховного Суду подання міністра юстиції щодо утворення та ліквідації зазначених вище судів на погодження не надходило і відповідно не могло бути погоджено", - заявляє в листі Онопенко.

"За повідомленням голови Вищого адміністративного суду України Пасенюка О.М. (лист від 15 жовтня 2008 року N 1720/18/13-08), зазначене подання Міністра юстиції України ним також не погоджувалося", - додає голова ВСУ.

Крім того, зазначає Онопенко, відповідно до ч. 3 ст. 20 закону "Про судоустрій" підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна адміністративно-територіального устрою, передислокація військ або реорганізація Збройних Сил України, зміна визначеної цим законом системи судів, а також інші підстави, передбачені законом.

Голова Верховного Суду зазначає, що на момент видання вищезазначеного указу президента жодної з підстав, передбачених цією нормою закону, "не існувало".

Як відомо, Онопенко свого часу був депутатом Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко (2002, 2006 роки), до якого увійшов напередодні парламентських виборів-2002 у складі УСДП.

Верховний Суд України він очолив у вересні 2006 року, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд вимагає, щоб Ющенко скасував ліквідацію суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі