субота, 18 лютого 2017 08:30

"Великі зарплати суддям – це хабар від президента" – експерт

"Великі зарплати суддям – це хабар від президента" – експерт
Фото: ukrinform.ua

Конституційний Суд перебуває під контролем Адміністрації президента. Суддів можна змусити приймати потрібні владі рішення. Для того, щоб їх заохотити, їм піднімають зарплатню. Про це Gazeta.ua розповіла Олександра Дрік, голова "Громадського люстраційного комітету".

"В першій версії закону суддям давали 75 мінімальних заробітних плат та різні доплати. Звідси і взялася цифра в 384 тисячі. В тексті, який висить на сайті Верховної Ради і проголосований в першому читанні, нічого не змінилося. Але під час обговорення цього проекту закону з голосу було внесено правку, яка передбачає зміну мінімальної заробітної плати на прожитковий мінімум. Якщо мінімальна заробітна плата – це 3200. То прожитковий мінімум – 1600. Тому фантастичні зарплати суддям виходять у будь-якому випадку. Зі всіма доплатами це близько 200-300 тисяч гривень на місяць та довічне утримання у розмірі 80% від зарплати", – розповідає Олександра Дрік.

Дехто з нинішніх суддів КСУ при Януковичу брали участь у зміні Конституції.

"Ці гроші платитимуть людям, які в 2010 році призвели до узурпації влади Януковича. Змінили Конституцію, що дозволило йому отримати необмежені повноваження. Зараз в КС таких суддів – 5. Це майже третина. В тому числі голова суду – Юрій Баулін. Його два роки не звільняє президент Порошенко. Постанова Верховної Ради зобов'язувала його це вже зробити. Три роки Генеральна прокуратура розслідує кримінальне провадження по цим суддям. У листах, які вони надсилали у відповідь на запити, йшлося про те, що в них є докази вчинення цими суддями кримінального правопорушення. Але ГПУ за три роки не спромоглася оголосити жодному судді про підозру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина судді Господарського суду в декреті заробила $10 млн

Судді КС досі готові приймати неправосудні рішення за вказівкою Адміністрації президента, вважає експерт.

"В підвищенні зарплати суддям бачу хабар від президента. За наш з вами рахунок, тобто з держбюджету, вирішує власні питання. Це робить дуже красиво. З погодженням із європейськими партнерами. Вони визнають необхідність цього, можуть оцінювати сам законопроект. Але не завжди можуть до кінця розуміти як на рівні виконання законодавство саботується і блокується. Маємо історію, яка стосується закону про "Про очищення влади". КС два роки не може прийняти рішення по ньому. Тримає в підвішеному стані всіх. В будь-який момент вони можуть визнати неконституційність положень закону. Це призведе до скасування всіх його результатів. Боюся, що вони можуть віддячити за високі зарплати скасуванням електронного декларування", – говорить експерт.

Зарплатня судді КС має бути високою, але співмірною з українськими реаліями, підсумовує Олексадра Дрік.

9 лютого Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект "Про Конституційний суд України".

Посадовий оклад судді Конституційного суду встановлюється у розмірі 75 прожиткових мінімумів, тобто 120 тисяч гривень.

Поправка була внесена з голосу депутатом від БПП Сергієм Алєксєєвим. Адже спочатку законопроектом передбачалося 75 мінімальних зарплат.

За ним 420 тис. грн мав отримувати голова КС. А судді мали б по 384 тис. грн. Пенсію або пожиттєве забезпечення їм передбачили на рівні 80% зарплати.

Зараз ви читаєте новину «"Великі зарплати суддям – це хабар від президента" – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі