вівторок, 14 липня 2020 12:00

"Велике будівництво" Зеленського не допоможе "слугам" на виборах - політтехнолог

Верховна Рада ще не призначила місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня. Парламент повинен це зробити не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів. Робота 3-ї сесії завершиться 17 липня, після чого народні депутати йдуть на канікули.

Не дивлячись на це мери, місцеві депутати та потенційні кандидати вже почали "агітацію".

Якими будуть вибори та головна їхня інтрига, Gazeta.ua розповідає політтехнолог Віталій Бала.

  Зараз звалити весь негатив на уряд владі вже не вийде, каже політтехнолог Віталій Бала.
Зараз звалити весь негатив на уряд владі вже не вийде, каже політтехнолог Віталій Бала.

Зміни до Виборчого кодексу Верховна Рада ухвалила тільки в першому читанні. Тобто, за яким законом врешті відбудуться місцеві вибори, невідомо. У ЦВК казали, що бракує грошей на оплату роботи членів виборчих комісій (13 липня ВР виділила додатково 1,25 млрд грн на проведення місцевих виборів. - Gazeta.ua). Це найбільші проблеми майбутньої кампанії - чи ви бачите їх інакше?

Усе залежить, які проблеми і для кого? Чинна влада хоче партизувати місцеві вибори. Щоб під брендом "Слуги народу" завдяки рейтингу Зеленського досягнути хороших результатів. Якщо не зможуть внести зміни, то у них справді будуть проблеми.

Щодо грошей – скоріше за все, шукатимуть якийсь компроміс серед політичних сил.

Як позначиться на кампанії карантин?

До 25 жовтня ще багато часу. Ситуція у світі, у США, в країнах Латинської Америки не є такою оптимістичною. 2 тижні тому в Іспанії, в одному з регіонів, знову ввели обмеження, що люди не можуть його залишати.

В Україні ситуація з коронавірусом може вплинути на явку. Ті політичні сили, які зможуть мобілізувати своїх прихильників, можуть отримати навіть результат, якого не дають соцопитування.

Торік на виборах до ВР явка була 49% - найнижча за всю історію парламентських виборів. Якою вона буде на місцевих?

Залежить від регіонів. Партії, там де не матимуть великих шансів, можуть навпаки працювати на те, щоб не було великої явки, проти своїх супротивників.

Явка буде нижчою, ніж це було на попередніх місцевих.

Результат отримають ті політсили, які зможуть мобілізувати своїх прихильників

Проводити численні зустрічі з виборцями не можна. Як новим чи маловідомим політичним силам розказати про себе?

Люди на місцях одне одного знають. Є певна довіра. Є технологія – від дверей до дверей. Агітатори можуть абсолютно спокійно заносити інформаційні матеріали про політсилу. У селах треба ходити. В містах частково використовуватимуть соцмережі.

Наскільки активно використовуватимуть онлайн-технології?

Насправді цікаво, який буде результат їх використання. Яке саме джерело переконало виборця проголосувати. Тільки за підсумками виборів зможемо більш-менш розуміти, наскільки робота в інтернеті приносить результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з рейтингом Зеленського

До карантину прогнозували, що "Слуга народу" не зможе взяти багато на місцевих виборах. Бо ця кампанія неможлива в соцмережах. На що робитиме ставку СН?

Те, про що я казав. Хочуть партизувати місцеві вибори. Адже до виборця треба ходити конкретним людям з конкретними ідеями. Голосуватимуть трохи інакше, ніж під прапором СН, який до цього часу у різних соцдослідженнях посідає перше місце. Головне завдання влади - зробити так, щоб у населених пунктах, де понад 15 тисяч виборців, обирали за партійними списками. Тоді партія влади може отримати досить непоганий результат. За чинним законодавством він буде гірший.

Які з рішень президента Зеленського спрямовані на місцеві вибори?

Влада робить, як завжди. Можливо, навіть трохи гірше. Ідея "Великого будівництва" насправді не дає результату. Більше того, для водіїв - це тільки проблема. Особливо у літній період, коли люди їздять відпочивати.

У влади була ідея, вже всі про неї забули, хотіли будувати по областях якісь спортивні…так і не зрозумів що. Тобто якісь заявки були, але серйозної роботи поки що не видно.

Автор: president.gov.ua
  Президент Володимир Зеленський відвідує новозбудований дитячий садок в селі Крупа у Волинській області. 9 липня 2020 року.
Президент Володимир Зеленський відвідує новозбудований дитячий садок в селі Крупа у Волинській області. 9 липня 2020 року.

Бачимо, як активізувалися поїздки президента областями. Він відкриває дитячі садки, оглядає ремонти доріг. Це допоможе його партії восени?

Думаю, ні. Діють традиційними методами. Зганяють людей для глави держави, чиновників, створюють ілюзію: щось робиться.

Це може бути ефективним тільки тоді, коли президент (і побачимо до речі, який у нього буде рейтинг на жовтень) буде великими містами водити за руки кандидатів, сподіваючися, що таким чином вони переможуть. В іншому разі, це просто витрачення його часу.

Президент насправді має займатися питаннями, пов'язаними з зовнішньою політикою, безпекою, війною на Донбасі. А не їздити, відкривати дитячі садки чи школи. В які зараз ніхто не ходить і не зрозуміло, чи піде з 1 вересня.

Провалена кадрова політика на регіональному рівні. Якщо президент змушений їздити і за рахунок довіри, яку має від громадян, намагатися так чи інакше допомогти "Слузі народу" домогтися результатів на місцевих виборах.

Президент має займатися зовнішньою політикою, безпекою. А не їздити, відкривати дитячі садки

Наскільки буде задіяний адмінресурс?

Наскільки він є дієвий? Питання непросте. На місцевому рівні є проблеми з головами облдержадміністрацій, міськими головами, особливо великих міст. Проблеми можуть бути і на районному рівні, де не всюди є голови РДА. Не побачили "зеленопаду" в районних радах. Хоча зразу після президентських і парламентських виборів значна частина депутатів так чи інакше стала лояльною до нової влади. Але падіння рейтингів СН і Зеленського не сприятиме тому, щоб адмінресурс діяв ефективно.

А підкуп виборців, гречка?

Це робитимуть, бо на цьому можна мати гроші. Ті, хто працюватимуть на кандидата чи партію і даватимуть вказівки розносити продуктові набори. Є "старі команди", які переконуватимуть кандидатів, політсили, що це допоможе.

Що буде у разі провалу "Слуги народу" на місцевих виборах?

Навряд чи буде провал. Але якщо отримають неприємний результат, не матимуть можливості сформувати монобільшість, а в деяких областях взагалі можуть бути в опозиції. Тоді це може стати першим кроком до дочасних парламентських виборів. Як еволюційним шляхом обирали "нові обличчя", які насправді виявилися некомпетентними людьми. І які, на жаль, намагаються опанувати старі схеми заробляння грошей. Постійно зашкварюються. Це завдає достатньо великої шкоди не тільки всередині України, але і для іміджу на міжнародній арені.

Позачергові парламентські вибори проводяться у демократичних країнах тоді, коли є сумніви у довірі до чинної влади. Щоб зробити її перезавантаження. Щоб не загострювалася політична криза. Яка буде, якщо СН програє місцеві вибори. А політична криза потім може перерости в соціальну.

Неприємні показники для "слуг" можуть стати першим кроком до дочасних парламентських виборів

Що може стати трендом цьогорічних місцевих виборів?

Може використовуватися технологія, яку задіював під час президентської кампанії Зеленський. Коли казав: старі – погані, а прийдуть нові – все буде добре.

Якою найімовірніше буде розстановка сил у Києві?

Зараз період невизначеності. Коли декілька кандидатів можуть розповідати казки, що вони мають шанси перемогти.

Які шанси на переобрання у Кличка?

На сьогоднішній день він претендент номер один. Але технологічно можуть виставити таких кандидатів, які відтягуватимуть у нього голоси. Умовно 2 сильних кандидати, серед яких Кличко, можуть між собою сваритися, а у другий тур потрапить зовсім інший.

Усе залежить від того, здатен чи не здатен Кличко перемогти в першому турі. Думаю, навряд чи в нього буде така можливість. Але той, хто вийде у другий тур, все залежатиме від того, кого він представляє, на скільки мобілізує виборця. Наприклад, останні вибори в Польщі показали, що шанси мера Варшави були достатньо великими, хоча він понад 10% програвав у першому турі. У другому – в районі 2%. Тобто ситуація залежить від явки і мобілізації прихильників і якою буде ситуація із коронавірусом.

Кличко зараз – номер один. Але я не був би таким впевненим, як кажуть серед його команди, прихильників, що альтернативи йому немає.

Кличко навряд чи переможе в першому турі

Складається таке враження, що уряд Шмигаля перебирає на себе весь негатив влади. Є ймовірність, що уряд зроблять жертовним ягням для зростання рейтингу?

Це вже не зовсім так. Уже частина негативу переходить до Зеленського. Його поїздки, коли він роздає вказівки: що треба робити, будувати. Навіть у його прихильників приходить розуміння: якщо не все так добре, то не тільки уряд винуватий. Тому коли я казав про дочасні вибори, то йшлося, зокрема, і про те, щоб президент скинув весь негатив із себе. Тоді може сподіватися як мінімум бути всю каденцію главою держави, а як максимум - спробувати виграти парламентські вибори. Можливо, не матиме монобільшості, але буде можливість сформувати уряд. Тому для Зеленського технологічно це правильний варіант.

Як було з урядом Гончарука, зараз вже так не працює. Раз-два можна все звалити на уряд. Але в цьому випадку через персоніфікацію Зеленського негатив почав переходити і на нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко відповів на пропозицію партії Порошенка

Що найбільше впливатиме на вибір людей?

Той, хто знає відповідь на це запитання, переможе. Навіть фокус-групи, соціологія не дають кінцевого варіанта відповіді.

Зеленський пропонував, що він інший і всі погані. Воно спрацювало, хоча, з точки зору здорового глузду, не мало би. Назвав би таким певним вірусом. Не можна було пояснити, чому народним депутатам, які багато зробили в округах, люди казали, що поважають, підтримують, але голосуватимуть за команду Зеленського.

Тому залежить від того, як буде побудовано кампанію.

Що зараз турбує українців?

Телефонна соціологія показує: це, безумовно, питання, пов'язані з особистими речами. Зарплата, рівень життя, можливості. І це, безумовно, питання безпеки, щоб закінчилася війна, не гинули люди.

Найбільше турбують війна і рівень життя

Що на цих місцевих виборах вважаєте найбільшою інтригою?

Інтрига одна: наскільки буде поганий чи непоганий результат "Слуги народу". Від результату залежатимуть багато процесів, які потім відбуватимуться на рівні держави.

Чи стане місцеве самоврядування сильнішим після виборів?

З місцевим самоврядуванням відбувається повне непорозуміння. Воно не може бути ефективним без грошей, які зараз намагаються забирати. Якщо центральна влада діятиме в такий спосіб, як нині, це його не посилить.

Зараз ви читаєте новину «"Велике будівництво" Зеленського не допоможе "слугам" на виборах - політтехнолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі