понеділок, 18 квітня 2011 21:27

"Велика вісімка" виділить більше 332,8 мільйонів євро на Чорнобиль

"Велика вісімка" виділить більше  332,8 мільйонів євро на Чорнобиль

Країни "Великої вісімки" (G8) можуть зробити загальний внесок на реалізацію "чорнобильських проектів" у розмірі 332,8 мільйонів євро.

Про це планується повідомити в ході донорської конференції зі збору коштів, яка пройде у вівторок, 19 квітня, в Києві.

На даний час на 5 з 8 країн-членів G8 вже затвердили суми, які будуть передані для завершення будівництва об'єкта "Укриття" і сховища відпрацьованого ядерного палива "СВЯП-2" на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС).

Франція готова внести 47 мільйонів євро, Німеччина - 42,4 мільйона євро, Великобританія - 34 мільйони євро, США - 86,8 мільйонів євро, Росія - 45 мільйонів євро.

Крім того, Італія заявляє про можливість виділення 26,1 мільйонів, Японія - 30,5 мільйонів і Канада - 21 мільйона євро, однак ці суми ще підлягають уточненню.

Джерело агентства повідомило також, що з країн, що не входять в G8, "чорнобильські проекти" готові профінансувати Фінляндія - 3,1 мільйона, Швеція - 10 мільйонів євро, а також Норвегія, Катар, Корея, Польща, Словаччина, розмір затвердженого внеску яких невідомий.

Швейцарія має намір внести 7 мільйонів євро, але ця сума ще підлягає затвердженню, як і 29 мільйонів євро, які має намір внести на чорнобильські проекти сама Україна.

Крім того, можливість своєї участі у фінансуванні проекту розглядають Об'єднані Арабські Емірати і Ісландія.

Серед потенційних донорів також зазначаються Болгарія, Чехія, Угорщина, Литва, Китай та Індія, які вже заявили про готовність фінансової участі в "чорнобильських проектах", також розглядають можливість і розміри своєї участі Кіпр, Азербайджан, Аргентина, Австралія, Хорватія, Туреччина, Ізраїль (попередньо заявлялося про суму 149 тисяч євро), Південна Африка, Кувейт (попередньо - 5 мільйонів євро), Казахстан, Сінгапур.

При цьому Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) має намір внести на реалізацію проектів суму, яка буде залежати від того, скільки внесуть інші учасники донорської конференції 19 квітня, проте, за даними джерела, не менше 120 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «"Велика вісімка" виділить більше 332,8 мільйонів євро на Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі