середа, 27 червня 2007 15:55

Вашчиковській: Путін "засолює" переговори щодо ПРО

Польська сторона розглядає пропозицію Росії про використання Габалінської РЛС в Азербайджані "як каверзу, мета якої — затримати переговори між США та Польщею з Чехією про розміщення елементів системи протиракетної оборони (ПРО)". Про це заявив заступник польського міністра закордонних справ Вітольд Вашчиковський (Witold Waszczykowski).

Нагадаємо, пропозицію про спільну експлуатацію станції радіолокації в Азербайджані президент РФ Володимир Путін зробив американському лідерові Джорджу Бушу під час зустрічі на самміті Великої вісімки. Російська сторона вважає, що ця пропозиція дозволяє США відмовитися від розміщення елементів ПРО в Східній Європі.

— Вважаю, що це був зумисний крок, спрямований на блокування або заморожування дискусії. Це був спритний хід Путіна, щоб засолити справу, — заявив Вашчиковський. За його словами, угода про будівництво в Польщі бази ПРО з десятьма ракетними установками може бути укладена до вересня 2007 року, а початок будівництва ракетних шахт можливий наприкінці лютого 2008 року.

15 червня міністр оборони США Роберт Гейтс під час зустрічі в Брюсселі зі своїм російським колегою Анатолієм Сердюковим заявив, що американці не відмовляться від своїх планів будівництва компонентів ПРО в Східній Європі, незважаючи на пропозицію Росії. Водночас він підкреслив, що будь-які домовленості з цього питання можуть бути оформлені не раніше липня, коли відбудеться зустріч Путіна і Буша.

США мають намір розгорнути в Польщі і Чехії РЛС і протиракетні установки, мотивуючи це необхідністю захисту від можливих пусків ракет із близькосхідного регіону, зокрема, з Ірану. Росія вкрай негативно ставиться до цього рішення, раніше Володимир Путін погрозив "асиметричною відповіддю" на плани американців, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Вашчиковській: Путін "засолює" переговори щодо ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі