середа, 17 листопада 2021 17:09

"Вагнергейт": що відомо про справу та як до цього причетний офіс Зеленського

Автор: СБУ
  Приватна військова компанія Вагнера -  одна з найбільш  засекречених організацій у Росії. Її найманці діють у багатьох країнах світу. На фото - "вагнерівці" у Сирії
Приватна військова компанія Вагнера - одна з найбільш засекречених організацій у Росії. Її найманці діють у багатьох країнах світу. На фото - "вагнерівці" у Сирії

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оголосила, що сьогодні, 17 листопада, опублікує звіт про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців. Gazeta.ua зібрала факти про справу й пов'язаний із нею скандал.

Напередодні до преси вийшла голова парламентської тимчасової слідчої комісії "слуга" Мар'яна Безугла. Оголосила проміжний висновок ТСК. У ньому йдеться, що Зеленський не скасовував операцію із затримання "вагнерівців". Документи про їхнє затримання нібито почали готувати лише після затримання в Білорусі. Хоч два роки вже збирали інформацію про приватні військові компанії. Також Безугла запевнила, що й глава Офіса президента Андрій Єрмак не має повноважень віддати наказ про скасування операції.

Головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов одним із перших повідомив, що українські спецслужби понад рік готували операцію із затримання "вагнерівців". Задля цього їх виманювали в Білорусь. Проте на нараді в Офісі президента, коли силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів. Після чого бойовики опинилися на території Росії. Бутусов стверджував, що на нараді щодо "вагнерівців" у кабінеті президента Зеленського була присутня його секретарка Марія Левченко, яка не мала допуску до держтаємниці.

В СБУ та в Головному управлінні розвідки спростували причетність до підготовки цієї спецоперації. Єрмак назвав заяви "спланованою дезінформацією". Колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба запевняв, що це "домисли". Мовляв, у такий спосіб хочуть завдати шкоди Україні. А його наступник Кирило Буданов стверджував, що "вагнерівців" до Мінська перекидали російські спецслужби й це не було операцією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи запитали українців про "Вагнергейт"

Через місяць біля будівлі Верховної Ради влаштували акцію з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування справи "вагнерівців". Її створили, очолила "слуга народу" Безугла.

Зеленський майже через рік визнав, що говорив про "вагнерівців" із білоруським президентом Олександром Лукашенком: "Востаннє спілкувалися з Лукашенком телефоном, коли "вагнерівці" були на території Білорусі. Я зателефонував Олександру Григоровичу. Попередив, що можу передати всю інформацію. Він сказав: "Я тебе не підведу, усе буде нормально. Зараз у мене не все спокійно, але я розберуся". Я був упевнений, що він передасть нам тих убивць - "вагнерівців". Але потім відбулося те, що відбулося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Довірився Лукашенкові" - Зеленського гостро висміяли в програмі Майкла Щура

Провал спецоперації стався після наради в кабінеті президента Зеленського

У вересні цього року Безугла заявила, що тимчасова комісія звернеться до правоохоронців щодо розслідування того, як спецслужбам Росії та Білорусі стало відомо про підготовку затримання 33 бойовиків. На комісії 24 вересня допитали колишнього головного розвідника Василя Бурбу. Документ оприлюднив Юрій Бутусов. Бурба "навів багато нових деталей і фактів, які підтверджують зраду й витік інформації в КДБ Білорусі з Офіса президента України". Журналіст розповів, що за словами Бурби, план спецоперації із захоплення "вагнерівців" підписав нібито тодішній міністр оборони Андрій Таран, і його детально узгодили.

"Провал спецоперації стався після наради в кабінеті президента Зеленського. Наказ про перенесення спецоперації дав глава Офіса президента Андрій Єрмак. Бурба попередив, що в результаті може статися провал і треба діяти швидко", - написав Бутусов у Facebook.

У свідченнях ідеться: після затримання терористів у Мінську Бурба звернувся до президента Зеленського провести розслідування можливої зради. Однак замість розслідування його звільнили через два дні. Бутусов також повідомив, що ексначальник ГУР Міноборони нібито підтвердив, що спецоперацію проводили спільно зі спецслужбами НАТО.

Голова ТСК Безугла відповіла на це у Facebook: "Генерал" Бутусов написав свою версію, що вчора говорив на засіданні ТСК Бурба. Інформація неправдива. Чи ж просто Бутусов написав свою попередню версію, щоб хоч якось "приліпитися" до роботи ТСК? Хто він - свідок, інструмент чи свідомий агент російської спецоперації з дезінформації в Україні? Розбиратимемося. Викликаю Юрія Бутусова на слухання. На засіданні були присутні члени комісії й Бурба, які були єдиними джерелами інформації. Це засідання було "грифоване" і тому підпадає під Закон про держтаємницю".

29 липня торік біля Мінська затримали 33 членів приватної військової компанії "Вагнера". Україна заявила, що 28 із них причетні до воєнних злочинів на Донбасі. Офіс генпрокурора направив у Білоруь офіційний запит про екстрадиційний арешт "вагнерівців". Відповідь не отримали. 14 серпня Білорусь віддала їх Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю". Пізніше російський президент Володимир Путін назвав розміщення "вагнерівців" у Білорусі "спецоперацією США".

Зараз ви читаєте новину «"Вагнергейт": що відомо про справу та як до цього причетний офіс Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі