понеділок, 17 листопада 2008 10:12

В УПЦ МП кажуть, що помилково назвали Голодомор "актом геноциду"

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що у своєму повідомленні помилково назвала Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду, повідомляє Коммерсантъ-Украина в статті Голодомор помилково назвали геноцидом. Газета пише, що минулого четверга Священний Синод УПЦ МП розповсюдив звернення "із нагоди скорботної дати - 75-ої річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні", в якому Голодомор названо "актом геноциду".

У п"ятницю в прес-службі УПЦ МП використання даного терміну назвали "проблемою спічрайтерів".

"Ніякий політичний контекст при вживанні слова геноцид не мається на увазі. Просто спічрайтер, який готував текст, звик, що всі навколо говорять про геноцид", - заявив керівник прес-служби Василь Анісімов.

За його словами, питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу в офіційних колах ієрархів УПЦ МП не обговорювалося, оскільки "церкві всеодно, представників яких національностей замучили: більшість із них були православними, і це - трагедія цілої Церкви".

Анісімов додав, що якщо б він особисто "вичитував даний документ, то слово геноцид було б замінено якимось нейтральним терміном".

Згідно із даними останнього дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, за роки Голодомору 1932-1933 років в Україні загинуло 3,5 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «В УПЦ МП кажуть, що помилково назвали Голодомор "актом геноциду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі