вівторок, 14 грудня 2010 19:42

В Україні вперше покарали порушників виборчого законодавства

В Україні вперше покарали порушників виборчого законодавства

В Україні винесений перший судовий вирок щодо порушників виборчого законодавства під час місцевих виборів. У Чернівецькій області суд засудив винних до двох років умовного позбавлення волі з випробувальним строком на один рік, повідомляє Deutsche Welle.

У Чернівецькій області, згідно з судовим вироком, покарані три людини. Одна жінка, будучи членом комісії, зумисне підробила підписи виборців і отримала бюлетені для голосування. Інші двоє - приватний підприємець і студент - на користь одного з кандидатів до міської ради купували голоси студентів по 50 гривень.

У коментарі Deutsche Welle представник громадянської мережі Опора Андрій Дутчак таке м'яке покарання пояснив тим, що судді розуміли, що перед ними не замовники фальсифікацій, а лише виконавці. Такої ж думки дотримується і голова Комітету виборців України Олександр Черненко: "На жаль, у нас на виборах страждають в основному стрілочники, а замовники вирішують питання на високому рівні. Це негативна тенденція".

При цьому Черненко зазначив, що виконавця встановити нескладно, а ось провести слідчі дії і вийти на замовника ніхто не хоче.

Експерти переконані, що ці поодинокі вироки стануть стримуючим фактором для порушників у майбутньому

Після виборів 2004 року було порушено більше тисячі кримінальних справ, були винесені сотні вироків, порівнює Черненко. Громадські організації навіть зробили відеоролики, де на прикладі покараних застерігали потенційних порушників від спокуси. Тоді це спрацювало, зазначає голова КВУ, і вибори 2006-2007 років пройшли демократично.

При цьому Черненко підкреслив, що після недавніх місцевих виборів, у багатьох фальсифікаторів виникло почуття безкарності.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше покарали порушників виборчого законодавства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі