неділя, 11 жовтня 2015 11:00

В Україні поменшає партій - політолог

В Україні поменшає партій - політолог
УНІАН

Закон про державне фінансування партій не зможе швидко перекрити їхнього тіньового забезпечення.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

"Закон про держфінансування партій націоналізує інститути парламентського режиму, замість їхньої олігархізації. Електоральні демократичні установи в Україні приватизовані групами великого бізнесу. Демократія залишається фасадною і декоративною. Наші партії- це гроші, а не люди. Тільки сильна економіка і бюджет можуть замінити тіньові гроші на прозорі державні. Ми не зможемо одразу перекрити злочинні потоки. У партій залишиться кілька кас. Але чим сильніше наголошуватимуть на їхньому прозорому фінансуванні, тим менше буде можливостей для чорної бухгалтерії і корупції", - заявив він.

Експерт наголосив, що в Україні покращиться якісний рівень політичних сил.

"Партії, які на останніх виборах не подолали двохвідсотковий бар`єр, матимуть стимул отримати необхідну кількість голосів. Вони намагатимуться здобути масову підтримку і парламентське представництво. Підуть до людей з програмами і реформами. А не до олігархів за грошима на виборчу кампанію. Якщо це не допоможе, то партію ліквідують з політичного поля України. Аналогічних випадків буде багато. Таким чином, кристалізується коло парламентських та позапарламентських партій з бюджетним фінансуванням. Це забезпечить стабільну політичну систему, а не реалізацію планів. Бо зараз в Україні діють не системні політсили, а тимчасові безпринципні проекти", - додав Карасьов.

На його думку, державник коштів українським політичним партіям катастрофічно не вистачатиме.

"Грошей виділятимуть мізер. Тому депутати для себе передбачили і недержавне фінансування. Його фіксуватиме стаття бюджету партії і офіційна бухгалтерія. Податкова інспекція, Державне казначейство контролюватиме і відслідковуватиме легальність виділених коштів. Також їх використання",- зазначив політолог.

Нагадаємо, 8 жовтня Верховна Рада підтримала законопроект, який з 1 липня 2016 року запроваджує державне фінансування політичних партій. Також вимагає їх звітувати про надходження і використання коштів. Згідно з законом, держава фінансуватиме партії, які на останніх виборах до ВР отримали не менше 2% голосів виборців. На чинний парламент це пошириться на партії, які отримали 5%.

Зараз ви читаєте новину «В Україні поменшає партій - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі