вівторок, 11 грудня 2018 16:41

В Україні досі немає демократії - Полочанінов

В Україні досі немає демократії - Полочанінов
Глава політвиконкому партії "Основа" Володимир Полочанінов: "Жоден інститут, жоден політик не має права узурпувати владу"

В Україні досі немає і ніколи не було справжньої демократії. З такою заявою в ефірі телеканалу NewsOne виступив глава політвиконкому партії "Основа" Володимир Полочанінов.

"В Україні ніколи не було демократії. І базове право народу на владу ніколи в нашій країні не реалізовувалося. І все, що є за 27 років незалежності - це еволюціонуюча диктатура з елементами феодалізму, а після 2014 року і анархії", - заявив Полочанінов і виклав своє розуміння суті демократичних процесів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Основа" - центристська партія для всієї України - Полочанінов

"Прийнято вважати, що демократія - це влада народу. Цей постулат відображений також в Конституції України (згідно зі ст. 5 Конституції, джерелом влади в Україні є народ. - gazeta.ua). Але це не означає, що раз в 5 років політики звертаються до народу за його правом отримати цю владу, делегувати їх, політиків, щоб вони наступні 5 років цією владою безроздільно користувалися. Демократія - це, перш за все, обмеження влади. Жоден інститут влади, жодна людина, що представляє владу в країні, не має права на абсолютну владу, не має права її узурпувати", - пояснив політик.

Як приклад відсутності демократії в Україні Полочанінов привів протиріччя в діяльності президента України як чиновника, найнятого українським народом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряду треба займатися економікою, зниженням ціни на газ, а не мовним питанням - Тарута

"Є чиновник, чия посада називається президент України. Він в рамках свого контракту, укладеного з українським народом, не має пункту про дострокове припинення дії цього контракту у разі невиконання зобов'язань. Немає закону про імпічмент. Це зробив Янукович, але його практику продовжив Порошенко" , - додав Володимир Полочанінов.

Політик називає те, що відбувається в Україні протягом останніх 27 років деградацією і мутацією системи управління державою. А завданням влади глава політвиконкому "Основи" бачить пошук балансу між обмеженнями в правах і безпекою.

Раніше в "Основі" заявляли, що змінити країну можливо, лише повернувши довіру до влади, і для цього є один шлях - конституційна реформа. Політсила має намір домогтися трансформації країни і державних інститутів через прийняття нової народної Конституції, в основі якої лежить новий суспільний договір. У новій Конституції України необхідно закріпити зменшення кількості депутатів і двопалатний парламент, підкреслюють в політсилі. Партія "Основа" пропонує таку архітектуру системи влади, де президент - арбітр для інших гілок влади і гарант Конституції, а роль уряду і парламенту посилюється.

Зараз ви читаєте новину «В Україні досі немає демократії - Полочанінов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі