середа, 29 жовтня 2008 13:20

В Порошенка намагаються не допустити рецесії

Коливання курсу долара у ІІІ кварталі 2008 року викликані збільшенням попиту на валюту з боку імпорто-орієнтованого бізнесу, а також панікою з боку споживачів. Про це у ході прес-конференції повідомив глава НБУ Володимир Стельмах.

Стельмах зазначив, що, починаючи з вересня, у зв"язку з ситуацією, що склалася на світовому ринку, об"єм вітчизняного експорту почав скорочуватися, а імпорт тим часом збільшувався. Тому імпортний попит на валютному ринку інтенсифікувався і призвів до серйозного дисбалансу між пропозицією і попитом.

У жовтні ситуація посилилася ще й панікою з боку споживачів, які кинулися скуповувати валюту, пояснив Стельмах. За його словами, саме цим пояснюється стрибок курсу долара щодо гривні у бік подорожчання долара.

Реагуючи на зауваження журналістів про зволікання з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок з боку Національного банку України, Стельмах зазначив, що крупні інтервенції з боку Нацбанку в умовах ажіотажного попиту тільки посилили б ситуацію, напружили інфляцію, за що, у свою чергу, розплатилися б споживачі та бізнес. Разом з тим він зауважив, що виручені від інтервенцій кошти "НБУ прагне запускати в економіку, щоб підтримати виробництво і не допустити рецесії".

Нагадаємо, сьогодні курс готівкового долара в українських комбанках іде вгору слідом за зростанням міжбанківського долара і підвищенням офіційного курсу НБУ. На 10:30 курс продажу долара коливається від 6,12 грн./$ до 6,51 грн./$. Середній курс складає приблизно 6,41 грн./$.

Стельмах сумнівається, що до кінця року курс гривні щодо долара опуститься нижче 6 грн., повідомляє ЛІГА.

Зараз ви читаєте новину «В Порошенка намагаються не допустити рецесії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі