вівторок, 15 квітня 2014 15:11

В ООН визнали незаконність кримського "референдуму" та утиск українців і татар

В ООН визнали незаконність кримського "референдуму" та утиск українців і татар
Фото: euroua.com

Управління Верховного комісара ООН з прав людини у вівторок оприлюднило доповідь про ситуацію у сфері прав людини в Україні, підготовлену за підсумками візитів в Україну помічника Генсекретаря ООН Івана Шимоновича і перших тижнів роботи моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Про це повідомляє департамент інформаційної політики МЗС.

"У документі переконливо відкидаються звинувачення в порушеннях в Україні прав російських меншин, що служили приводом для військової агресії Російської Федерації проти нашої держави і анексії АР Крим. Наводяться докази невідповідності кримського псевдо-референдуму від 16 березня чинним стандартам у сфері прав людини, в т.ч., щодо свободи обміну думками з суспільних і політичних питань, свободи ЗМІ та доступу до інформації, а також захист прав журналістів", - наголошується в коментарі.

Відомство відзначає також, що окремої уваги заслуговує наведена в доповіді інформація про порушення прав мешканців півострова в результаті російської окупації. Найбільш уразливими громадами АРК визнані кримські татари і українці, які змушені через залякування, відсутність безпечного середовища та утиски їх прав і свобод залишати власні будинки. "Враховуючи що продовжуються системні порушення прав людини на півострові Крим, українська сторона розраховує, що ситуація в АР Крим та далі перебуватиме в полі зору місії УВКПЛ та інших міжнародних моніторингових механізмів", - додали в МЗС.

У документі повідомляється про зовнішнє втручання в розвиток ситуації на сході України, зокрема, про участь у протестах і зіткненнях прибулил з Росії осіб. Крім того, експерти ООН відзначають, що ряд порушень прав людини в інших регіонах України були "здобутком" попередньої влади, і саме вони стали однією з головних причин, що спонукала українців до масових протестів з листопада 2013 по лютий 2014 року.

"Україна готова до поглиблення взаємодії з правозахисними структурами ООН з метою належного врахування питань захисту прав людини при впровадженні широкомасштабних реформ, спрямованих на забезпечення верховенства права, розвиток демократичного плюралістичного суспільства, викорінення корупції, дотримання соціальних стандартів і захисту прав меншин. Безумовним пріоритетом української влади також залишається розслідування всіх порушень прав людини і злочинів, скоєних у період протестних акцій в листопаді 2013 - лютому 2014 року", - резюмується в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Зараз ви читаєте новину «В ООН визнали незаконність кримського "референдуму" та утиск українців і татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі