середа, 20 січня 2021 11:58

В Офісі президента брешуть - ЦПК

В Офісі президента брешуть - ЦПК
Діяльність НАБУ хочуть переключити із розслідування топ-корупції на дрібну, кажуть активісти.

Заступник керівника Офіса президента Олег Татаров збрехав про відсутність законопроєкту на його захист від Національного антикорупційного бюро. Про це повідомив Центр протидії корупції.

За інформацією громадської організації, в Офісі президента дали вказівку готувати законопроєкт, який дозволить захистити Татарова та легітимізувати схеми з передачі його справи від Національного антикорупційного бюро до СБУ.

"Однак Татаров відхрещується від цього законопроєкту та називає фейком", - зауважили активісти та опублікували текст законопроєкту і його аналіз.

"Отримані нами документи свідчать, що до процесу розробки законопроєкту на захист Татарова від НАБУ була залучена генпрокурорка. Ірина Венедіктова дала своїм заступникам офіційне доручення внести пропозиції до нього. Вони, а також цілий ряд структурних підрозділів, це зробили. Усе це зафіксовано офіційними документами Офіса генерального прокурора", - повідомили в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс президента співпрацює з Медведчуком та його каналами - депутатка

Новації у законопроєкті прямо суперечать взятими Україною зобов'язанням. Виключна підслідність НАБУ щодо топсправ, право на міжнародну співпрацю та гарантії невтручання в роботу були умовами співпраці з МВФ, Європейським Союзом та підтримувалися США, зазначають у ЦПК.

За словами активістів, найшкідливіша зміна стосується підслідності НАБУ, переліку справ, якими повинно займатися бюро. Виключну юрисдикцію НАБУ розмивають, додаючи дрібну корупцію.

Сьогодні підслідність НАБУ – це корупційні злочини: зловживання владою, прийняття неправомірної вигоди, розкрадання, відмивання та інші - за умови, що ці злочини вчинені або топпосадовцем, або розмір предмета злочину чи шкоди від нього перевищує 1 млн 135 тис. грн.

Але в ОП пропонують прибрати умови підслідності щодо топфігурантів та суми злочину. На практиці це означає, що НАБУ доведеться займатися побутовою корупцією, тобто хабарями, наприклад, патрульних поліцейських або чиновників в сільрадах.

Таке розмиття функціоналу суперечить цілям, для яких НАБУ створювалося. За таких обставин, бюро зі штатною чисельністю в сотні разів меншою за інші органи доведеться витрачати час на дрібні злочини.

Максимальна чисельність НАБУ – 700 осіб, з яких детективів лише 246, тоді як в ДБР це 1,6 тис. осіб, у поліції, яка займається побутовою корупцією, 140 тис. осіб. Враховуючи статистику, навантаження на детективів НАБУ та прокурорів САП збільшиться у понад 10 разів, а часу на розслідування топкорупції просто не залишатиметься, заявляють у ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяв - жодних таємних зустрічей із олігархами. Вийшло навпаки

Також генпрокурору хочуть надати право забрати в НАБУ будь-яку справу.

Будь-які справи НАБУ, як от зловживання в Приватбанку або "Роттердам+", можна буде забрати в НАБУ одним рішенням генпрокурора, зазначають активісти.

Ще одна пропонована зміна – зміна підсудності Антикорупційного суду. Підсудність ВАКС визначена чітким переліком статей і є ширшою, ніж справи НАБУ. Натомість у законопроєкті пропонується просто переписати, що ВАКС займається лише тими справами, що і НАБУ.

Це дозволить, забираючи справи у НАБУ, забирати їх одночасно і у ВАКС. Адже у тій же справі Татарова, відібравши її у НАБУ і САП, справа все одно залишилася підсудна ВАКС, і це очевидно не влаштовує Татарова та інших фігурантів, чиї справи бажають передавати в такому ручному режимі рішенням генпрокурора, заявляють активісти.

Перефразування підсудності ВАКС одночасно підвищує ризики визнання його неконституційним. Адже пропоноване формулювання надає суду ознак спеціального – виключно залежного від справ НАБУ. Тоді як ВАКС спеціалізований на певній категорії справ.

28 грудня суд із обрання заступнику керівника ОП запобіжного заходу перенесли, бо не з'явилися прокурори.

Олегу Татарову повідомили про підозру. За даними Національного антикорупційного бюро, заступник керівника ОП - у минулому посадовець державної компанії "Укрбуд" - може бути причетний до хабаря за видачу невірогідного письмового висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Національної гвардії.

НАБУ відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурорки Ірини Венедіктової у справу.

На початку грудня ЗМІ повідомляли, що НАБУ і САП підготували підозру заступнику керівника Офіса президента Олегу Татарову, але генеральна прокурорка Ірина Венедіктова відсторонила 4 прокурорів, які вели цю справу.

Зараз ви читаєте новину «В Офісі президента брешуть - ЦПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі