пʼятниця, 14 листопада 2008 11:28

В НУ-НС радилися, до кого йти в коаліцію

Фракція "Наша Україна - Народна самооборона" у четвер провела закрите засідання, у якому взяли участь представники всіх партій-учасниць блоку.

Як пише газета "Комерсант-Україна", протягом трьох годин депутати обговорювали формат майбутньої парламентської більшості.

Анатолій Матвієнко запропонував визначитися з відповіддю на питання: "За ким стоїть український національний інтерес – за Юлією Тимошенко чи Віктором Ющенком?"

"Враховуючи, що ми все ж таки залишаємося пропрезидентською фракцією, ми на стороні президента, але до нього в нас теж є питання. Наприклад, про його ставлення до "Єдиного центру" і свого секретаріату", - заявив газеті один із депутатів від "НУ-НС".

Ініціаторами створення коаліції в складі "НУ-НС", БЮТ і блоку Литвина виступили представники Народного руху України (НРУ) і "Народної самооборони".

"Це була моя пропозиція – прийняти рішення про початок таких переговорів", - сказав виданню заступник голови фракції Тарас Стецьків, зазначивши: "Рано чи пізно нам необхідно буде вирішити, чи йдемо ми у фарватері Ющенка й Балоги і створюємо хаос у парламенті, чи ж коаліція відбудеться в такому форматі".

При цьому Стецьків підкреслив, що вирішив у такий спосіб "підштовхнути голову фракції В"ячеслава Кириленка до того, щоб почати хоч за щось голосувати".

Проти цієї ідеї висловилися представники "Нашої України". Заступник голови фракції Роман Зварич назвав її "пропозицією без будь-яких умов".

Пізніше голова НРУ Борис Тарасюк уніс на розгляд колег свій варіант: на відміну від Стецьківа, він запропонував об"єднати "НУ-НС", БЮТ і блок Литвина "на основі програмних принципів "НУ-НС".

Було вирішено проголосувати за всі пропозиції, які висували депутати. Ініціативу Стецьківа підтримали 15 із 35 депутатів, які дочекалися початку голосування (від початку у засіданні брали участь 43 з 72 членів фракції); ініціативу Тарасюка – 7 депутатів.

Як розповіло джерело газети, після цього лідер НРУ заявив, що "більше не відчуває себе зобов"язаним перед фракцією".

Єдиним питанням, у якому депутатам все ж таки вдалося досягти єдності, стало голосування за варіант коаліції в складі "НУ-НС", Партії регіонів і блоку Литвина (ініціатива Олександра Третьякова) – цей формат не підтримав жодним із членів фракції.

"Враховуючи, що фракція вже рік нізащо не голосувала, це можна вважати великим успіхом", - іронічно заявив газеті Стецьків, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «В НУ-НС радилися, до кого йти в коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі