субота, 15 листопада 2008 11:02

В МГУ вважають, що в українських істориків немає доказів Голодомору

Українські історики поки не запропонували російським жодного прямого документального доказу тому, що під час голоду початку 1930-х років на Україні Москва планувала "геноцид" українського народу, заявив в інтерв"ю експерт з російсько-українських відносин, директор центру українських і білоруських досліджень МГУ Михайло Дмітрієв.

В п"ятницю президент РФ Дмитро Медведєв у посланні українському колезі Віктору Ющенку розкритикував позицію Києва з Голодомору, заявивши, що вона спрямована на роз"єднання народів, і закликав Україну почати роботу з формування спільних підходів.

За словами Дмітрієва, жодної істотної різниці в масштабах голоду 30-х років на Україні та на інших територіях колишнього СРСР не було.

"Більш того, в пропорційному відношенні від голоду ще більше, ніж українські землі, постраждали райони Поволжжя, а більше всього постраждав Казахстан", - підкреслив Дмітрієв.

Він зазначив, що висновки, висунуті українськими істориками в їхніх публікаціях, уважно вивчаються російськими експертами.

"Публікації свідчать про те, що на Україні був жахливого масштабу голод, що з голоду загинули мільйони людей, що голоду можна було дійсно уникнути і репресії проти селян набували дуже жорстокого характеру. У них також йдеться, що в певний момент уряд і в Москві і в Києві вдався до конфіскації навіть не хлібного продовольства у селян. Крім того, виявилося, що голод торкнувся не всіх територій в рамках СРСР рівномірно. Він торкнувся тих територій СРСР, де вироблялося зерно", - зазначив експерт.

За його словами, коли з голоду на Україні почали вмирати люди, Москва спрямувала до України "значну хлібну допомогу" в збиток іншим регіонам СРСР.

Крім того, дослідження, проведені в московських архівах, показали, що московське керівництво систематично вводилося в оману органами ОГПУ і українською партійною владою щодо реального масштабу голоду.

"На жаль, історична наука в даний час виявляється заручницею тиску з боку політичних кіл... Поширюються ідеї про те, що перебування разом з Росією в рамках СРСР, в якому Росія грала провідну роль, обернулася для українців як для нації страшною трагедією. Це якась політична установка, яка просувається частиною української політичної еліти, і їй важко протистояти з наукової, раціональної і людської точки зору", - зазначив експерт.

Голод 1932-1933 років, за оцінками деяких українських істориків, забрав життя від 7 до 10 мільйонів людей. За оцінками російських вчених, голод 1932-1933 років охопив основні зернові райони СРСР: Україну, Північний Кавказ, Ніжнєє і Середнє Поволжжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західний Сибір, Південний Урал, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «В МГУ вважають, що в українських істориків немає доказів Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі