середа, 18 березня 2015 14:43

"В Європі не буде миру, доки вона потуратиме Путіну" - спікер парламенту Литви

"В Європі не буде миру, доки вона потуратиме Путіну" - спікер парламенту Литви
Фото: www.slovoidilo.ua

Останнім часом складається враження, що на Заході вважають, що конфлікт в Україні – це внутрішня проблема Росії. Про це  пише на сторінках Die Zeit перший спікер парламенту незалежної Литви Вітаутас Ландсбергіс.

"В Україні загинули більше 5 тисяч людей, але на Заході не говорять про війну в Європі. Там вважають, що агресія проти України – це агресія проти когось невідомого. Така позиція лише сприяє російській агресії", - зазначає литовський політик.

Він переконаний, що Захід помилково дозволив Володимиру Путіну диктувати свої умови проведення переговорів щодо конфлікту в Україні: він обрав місце, тему переговорів і склад учасників. "Коли канцлер Німеччини Ангела Меркель каже, що конфлікт в Україні неможливо вирішити військовими методами, я дуже хотів би знати, чи вважає Путін так само. Швидше за все, він якраз навпаки, прагне вирішити його військовим способом", - пише Ландсбергіс. Він вважає, що слова Меркель – це лише відмовка, щоб не надавати Україні військову допомогу.

На думку литовського політика, дії, які були б доцільними для Європи в нинішній ситуації, очевидні. А саме, треба допомогти Україні "захиститися від російських танків і важкої артилерії".

"Виключення Росії з міжнародної платіжної системи SWIFT цілком підійшло б для того, щоб завдати їй економічного удару. А в якості дипломатичних заходів можна було б виключити Росію з міжнародних організацій, таких як ООН, правила якої Росія дуже грубо порушила", - йдеться в статті.

Автор також дивується, чому Захід досі не публікує інформацію про банківські рахунки Путіна, щоб його прихильники в Росії і за її межами побачили, наскільки чесний російський президент. Також Лансбергіс додає, що твердження Кремля про те, що Росію оточують лише вороги, не нове. Цей міф існує з часів Російської імперії і служить виправданням для нападу на інші країни.

Він підкреслює, що до того, як екс-президент Віктор Янукович не полишив свою посаду і не втік з України, ніяких проявів того, що якийсь регіон хоче відділитися, не було. Це все влаштував Кремль минулого року.

"В Європі не буде миру, доки вона буде потурати агресорам, оскільки це буде не мир, а капітуляція", - додав литовський політик.

Нагадаємо, що вчора перм'єр-міністр Польщі Ева Копач заявила, що Путін "Іскандерами" намагається вплинути на рішення Євроради про санкції, нагадавши про нещодавнє розміщення російського озброєння в Калінінграді і Криму. Раптова перевірка боєготовності Північного флоту, низки підрозділів Західного військового округу і ВДВ Росії розпочалася напередодні, 16 березня, і триватиме до 21 березня.

Зараз ви читаєте новину «"В Європі не буде миру, доки вона потуратиме Путіну" - спікер парламенту Литви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі